cookie-og-privatlivspolitik
Vask gerne legetøjet, inden barnet tager det i brug, lyder rådet fra Miljøstyrelsen. (Arkivfoto)

2

Billeder

Vask gerne legetøjet, inden barnet tager det i brug, lyder rådet fra Miljøstyrelsen. (Arkivfoto)
Foto: Philippe Huguen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Se dig for: Dukken kan indeholde parfume og kemi

Vær kritisk, når du køber legetøj. Hvis legetøjet dufter kraftigt, kan det for eksempel indeholde parfume, der kan give allergi.
10. december 2019 kl. 15:00 Af Ritzau

Annonce

Dukker med store øjne eller et babylignende udseende er populære, når ungerne skal forkæles juleaften.

Men når du shopper gaver til de mindste, er det vigtigt at være ekstra opmærksom på indholdsstofferne, for her bliver yndlingslegetøjet ofte kysset og krammet og ender måske også i munden.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har lavet en undersøgelse af dukker og babydukker, og her er der både godt og dårligt nyt.

Hovedparten får nemlig den bedste bedømmelse - det, der i testen hedder A-kolbe. Men testen viser også, at tre af de i alt tyve testede dukker er tydeligt parfumerede. Og hvis først man udvikler parfumeallergi, så er det livsvarigt.

- Jo mere du er udsat for parfume i dit liv, jo større bliver sandsynligheden for, at du på et tidspunkt kan få allergi. Derfor er det rigtig fint at undgå at udsætte små børn for parfume og parfumeret legetøj, siger Christel Søgaard Kirkeby, som er projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Barnet er jo tæt med en dukke og kysser, krammer og sover med den, så det kan være mange timer med parfume, tilføjer hun.

Miljøstyrelsen anbefaler at gå helt uden om legetøj med parfume.

Tre af produkterne i testen indeholder desuden såkaldte ftalater - og i mængder, der ikke er tilladt. Problemet med ftalater er, at de kan virke hormonforstyrrende.

I Danmark har der været forbud mod ftalater i legetøj til børn under tre år siden 1999. I 2007 blev der ifølge Miljøstyrelsen indført forbud mod de farligste ftalater i alt legetøj i hele EU.

- Vi har fundet et par produkter herhjemme med ftalater, selv om det har været forbudt i 12 år. Det er ikke kendte dukkemærker, og det er lidt mindre butikker, som måske har egen import, siger Christel Søgaard Kirkeby og tilføjer:

- Man kan godt være lidt kritisk, over for hvem man køber legetøjet af. Man kan tage en dialog med forhandleren om, hvordan de sikrer, at legetøjet er lovligt.

En tommelfingerregel til legetøjsindkøb er, at det altid skal have CE-mærket,

- I Danmark bliver der sjældent solgt legetøj uden CE-mærkning, men ved indkøb på internettet, skal du være ekstra opmærksom, især hvis der købes ind fra lande uden for EU, skriver Miljøstyrelsen.

CE-mærket er producentens garanti for, at legetøjet lever op til en række sundheds- og sikkerhedsmæssige krav. Det er dog ikke en statskontrolleret ordning, hvor man bliver certificeret.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk kan du derfor kun bruge mærkningen med negativt fortegn - det vil sige, at du i hvert fald ikke skal købe noget uden.

- Har det ikke CE-mærket, er det i hvert fald et faresignal. Men mærket er ikke nogen garanti for, at det rent faktisk lever op til reglerne, siger Christel Søgaard Kirkeby.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce