cookie-og-privatlivspolitik
Man skal reagere, hvis barnet er mimikfattigt, virker trist og ikke vil have kontakt med voksne og børn, lyder det fra Børns Vilkår. (Arkivfoto)
Man skal reagere, hvis barnet er mimikfattigt, virker trist og ikke vil have kontakt med voksne og børn, lyder det fra Børns Vilkår. (Arkivfoto)
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Livsstil

Se efter tegn på mistrivsel hos dit institutionsbarn

Hold øje med ændringer i dit barns adfærd, og hvorvidt det virker trygt i daginstitutionen.
28. maj 2019 kl. 16:30 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

Når man afleverer familiens mindste i vuggestue eller børnehave og vinker farvel, så er der kun tilbage at stole på, at pædagogerne sørger for en tryg og rar hverdag.

Men de cirka 30 timer, som mange danske børn bruger i dagtilbuddet, kan se meget forskellige ud.

Det sætter TV2 fokus på i dokumentaren "Daginstitutioner bag facaden", hvor tv-stationen med skjult kamera dokumenterer omsorgssvigt i flere københavnske institutioner.

For at spotte tegn på mistrivsel er det afgørende, at man hver dag ser på sit barn, fortæller Ole Henrik Hansen, som er lektor på Danmarks Pædagogiske Institut og forsker i dagtilbudspædagogik og interaktionsmønstre.

- Jo yngre barnet er, jo sværere er det at se, om barnet trives.

- Men helt små børn skal kunne udvikle tætte relationer til voksne. Og børn over to år skal også forstå at udvikle tætte relationer til andre børn, siger Ole Henrik Hansen.

Så man skal være bekymret, hvis barnet over længere tid trækker sig fra kontakt med voksne, ikke vil afleveres, ikke kan finde ro, er meget ked er det eller holder op med at spise.

Ole Henrik Hansen foreslår, at man bruger lidt tid som fluen på væggen i institutionen - eksempelvis en formiddag - for at få et billede af, hvordan tingene foregår i det daglige.

For der kan være stor forskel på kvaliteten i forskellige dagtilbud - sågar fra stue til stue i den samme institution.

Malene Angelo, som er cand.psych. og specialist i børnepsykologi hos Børns Vilkår, råder til, at man som forælder er særligt opmærksom på, hvordan barnet reagerer, når man afleverer og henter det.

Er barnet glad, når det skal afsted om morgenen? Er det trygt ved de voksne i institutionen? Er det nysgerrigt og interesseret i kontakt?

- Det er ikke usædvanligt, at børn kan blive kede af det, når forældrene går. Det gælder særligt i indkøringsfasen, siger Malene Angelo.

Det kan være en kort protest, hvorefter det er glemt igen, bemærker hun. Men barnet bør ikke generelt være ked af det, når man afleverer.

Hun råder til, at man giver sig god tid om morgenen, så barnet når at omstille sig til at skulle være i institutionen.

- Om eftermiddagen, når man henter, kan man se efter, om barnet er i gang med en god leg. Er det sammen med børn og voksne, som det ser ud til at have det godt med?, siger hun.

Hvis det derimod står og hænger alene ved lågen, er det vigtigt at adressere. Spørg pædagogerne, hvordan barnets dag ellers har set ud.

Er I bekymrede i forhold til barnets trivsel, bør I reagere med det samme ved at gå i dialog med pædagogerne.

- Prøv sammen at forstå barnets situation - er der noget, de voksne skal være opmærksomme på enten derhjemme eller i institutionen, siger psykolog Malene Angelo.

Som næste skridt kan man bede om at tale med lederen af institutionen.

Er det ikke tilstrækkeligt, kan man kontakte den pædagogiske konsulent i kommunen eller pladsanvisningen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce