cookie-og-privatlivspolitik
Flæskestegen behøver ikke at være klassisk. Ifølge kok Claus Holm kan det give helt nye smagsoplevelser at søge mod USA. (Arkivfoto)

2

Billeder

Flæskestegen behøver ikke at være klassisk. Ifølge kok Claus Holm kan det give helt nye smagsoplevelser at søge mod USA. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Se mod Asien eller USA og giv julestegen nyt liv

Der venter helt nye smagsoplevelser, hvis du tør eksperimentere lidt med julemaden.
10. december 2019 kl. 10:00 Af Ritzau

Annonce

Jul er lig med traditioner, og det gælder især maden, hvor flæskesteg og juleand er et sikkert hit i de fleste hjem.

Men overvejer du at skeje lidt ud og give stegen en anderledes smag i år, er der masser af muligheder.

Ifølge tv-kok Claus Holm kan du blandt andet søge inspiration fra USA og England, hvis du vil pifte din andesteg lidt op.

- Her elsker de at rubbe kødet. Det betyder, at man gnider krydderi ind i kødet, lyder det fra Claus Holm, som selv benytter fem forskellige krydderier, som blandes sammen i en skål og gnubbes på anden.

- Jeg bruger røget salt, kanelpulver, kardemomme, rosa peber og frysetørret bær som kirsebær eller solbær. Det skal være i forholdet en til en, og jeg plejer at bruge en lille håndfuld af hver ting, siger han.

Det kan lyde af meget, men det er meningen. Du må nemlig ikke være nærig med krydderiblandingen.

- Man kan stadig fylde anden med klassiske ting som løg, æbler og svesker. Men med den særlige rub får man en krydret and, fortæller han.

Ved flæskestegen skal du sigte efter en helt anden smag.

- Jeg kan godt lide en blanding af en spiseske røget salt, en teske kardemomme og tre nelliker, som skal på stegen, siger Claus Holm.

Du kan også lægge en masse smagsgivere til kødet under stegen - for eksempel salvie, hele fed hvidløg, halve citroner og salt.

Kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang foreslår at se mod øst, når du skal tilberede and eller flæskesteg.

- Begge dele er oplagte at trække i en asiatisk retning, fordi både and og svin klæder det asiatiske køkken. Hoisin sovs og five spice er perfekte at bruge på begge dele, siger hun.

Også ingredienser som fiskesovs, chili, lime og sukker passer godt til både and og gris.

Er du ikke frisk på at skeje fuldstændig ud, kan du nøjes med at give kødet et lille afbræk fra det helt traditionelle.

- Giver du flæskestegen rosmarin og nogle laurbærblade, holder du den næsten traditionel, siger Louisa Lorang.

Du kan også vælge at skeje ud på tilbehøret i stedet.

- Du kan stege æbler i æblemost og blande dem med den bitre radicchiosalat. Det giver et dejligt bittert og sødt modspil til den fede steg, siger hun og tilføjer:

- Når du fylder anden med æbler og svesker, kan du også fylde kommenskringler eller surbrød med kommen i. Det skaber en helt perfekt smag.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce