cookie-og-privatlivspolitik
Der er kommet markant flere streamingtjenester på det danske marked i 2020, og samtidig er antallet af danskere, der streamer steget - også  i den modne aldersgruppe. (Genrefoto)

2

Billeder

Der er kommet markant flere streamingtjenester på det danske marked i 2020, og samtidig er antallet af danskere, der streamer steget - også i den modne aldersgruppe. (Genrefoto)
Foto: Samsung Electronics/Reuters

Livsstil

Ser du tv og film på mobilen? Så gå efter denne skærm

Farver, pixeltæthed og hertz er afgørende for, hvor flot en smartphone viser billeder, film og gengiver farver. To eksperter råder til, hvad du skal gå efter.
21. november 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

En smartphone er i dag blevet fjernsyn, fotografiapparat og hjemmebiograf i ét.

Og flere danskere bruger dagligt deres telefon til at se film, tv eller serier.

Det gælder også i den modne aldersgruppe. Og på bare fem år er antallet af 47-75-årige, som streamer, fordoblet, viser tal fra DR Medieforskning.

Men hvad skal man gå efter, hvis telefonen skal gengive storladne film og farvestrålende fotos i bedst mulige kvalitet?

- For den helt almindelige forbruger er det vigtigste, at man styrer uden om LCD-skærme og i stedet går efter OLED, råder John G. Pedersen, der er redaktør på techmediet meremobil.dk og har 20 års indsigt i branchen.

Annonce

Når en pixel på en OLED-skærm slukker, bliver den nemlig helt sort.

Og det betyder, at de øvrige farver træder tydeligere frem, tilføjer Christian Nielsen, der er teknisk device specialist hos teleselskabet 3.

- OLED betyder, at sort er sort, så det samlede billede fremstår skarpere. Tidligere var der altid et vist baggrundslys i hver pixel, som derfor fremstod grå og gjorde det samlede billede mindre farverigt, siger han.

Disse smartphones kan både hedde noget med "OLED" eller "AMOLED".

På Iphones kan de også hedde "Retinaskærme".

Annonce

- Det vigtigste er, at OLED indgår i beskrivelsen. Så der må man nærlæse æsken, hvis man er i tvivl, siger John G. Pedersen.

Kig også på, hvor mange pixels den givne smartphone har i skærmen.

Hvis du vil have smæk for skillingen, skal du have en skærm, der er mindst "full HD" eller "full HD plus" - gerne én, som også understøtter HDR.

- I konkrete tal betyder det, at der på æsken skal stå mindst 1920x1080 pixels, råder John G. Pedersen.

Nogle smartphones går helt op til 4K - altså 3880x2160 pixels.

Annonce

Men fordi der er tale om en lille skærm og ikke et decideret fladskærmsfjernsyn, modsvarer prisen ikke merværdien, vurderer John G. Pedersen.

- Telefonens skærm er for lille til, at den almindelige forbruger reelt kan se forskel, når man kommer op i så ekstremt høj opløsning. Så det er rigeligt, at man går efter en smartphone med OLED og full HD, siger han.

Det kan også være en fordel at skele til skærmens såkaldte opdateringshastighed.

Jo hurtigere opdatering, jo hurtigere "fanger" skærmen groft sagt, at billedet i eksempelvis filmen har ændret sig.

Gå efter en skærm med mindst 100 hertz, råder Christian Nielsen.

Annonce

- Jo højere hertz, jo hurtigere skærm - og jo højere frekvens på billedopløsningen. 100 hertz er godt. 120 hertz er toppen af poppen, og det bedste, man kan få på markedet, siger han.

Hertz er især vigtigt, hvis telefonen skal bruges til streaming eller gaming.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE