cookie-og-privatlivspolitik
I Danmark er det tilladt at bruge 350 E-numre i konventionelle fødevarer. (Arkivfoto)
I Danmark er det tilladt at bruge 350 E-numre i konventionelle fødevarer. (Arkivfoto)
Foto: Stine Munk Jensen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Skær 310 E-numre ud af din kost med et snuptag

Hvis du gerne vil spise mad, der er mindre forarbejdet, skal du skære ned for e-numrene. Og med ét let tip skærer du faktisk størstedelen fra.
18. oktober 2019 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Det er fuldt ud lovligt at anvende 350 forskellige E-numre i vores fødevarer. Men hvad betyder det egentlig, når ingredienslisten er fuld af numre?

- Når man går ud og handler, kan det være en god tommelfingerregel, at jo færre E-numre, der fremgår af et produkt, jo mere naturligt er det, forklarer Kristine Naalkjær, som er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk.

- Jo flere E-numre, jo mere forarbejdet er fødevaren, tilføjer hun.

Forarbejdningen af fødevaren betyder med andre ord, at der er tilsat ting undervejs i fremstillingen. Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

- Man forarbejder også varerne, så for eksempel leverpostejen kan holde sig længere. Det er det positive ved tilsætningsstoffer, siger Kristine Naalkjær.

E-numrene dækker over alt fra konserveringsmidler til farvestoffer. Og derfor kan du ved hver enkelt fødevare overveje, om tilsætningsstoffet egentlig er nødvendigt.

- Farvestoffer har for eksempel udelukkende en kosmetisk påvirkning på en fødevare, siger Kristine Naalkjær.

De mest omdiskuterede tilsætningsstoffer er nitrit og azofarvestoffer, som er syntetiske farvestoffer, der begge er tilladt i begrænsede mængder.

Nitrit har numrene E249 og E250 og findes blandt andet i kødprodukter,

- Nitrit må bruges i kødprodukter som tilsætningsstof for at hæmme udviklingen af bakterien, der kan give pølseforgiftning, oplyser Fødevarestyrelsen.

- Men stoffet har den sideeffekt, at det kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kødet, lyder det videre.

Derfor har Danmark lavere grænseværdier for brugen af nitrit end resten af EU.

Vil du helt undgå nitrit, skal du vælge økologisk. Det er nemlig ikke tilladt i de danske økologiske produkter. Det kan dog være i nogle økologiske produkter fra udlandet.

Derudover råder Fødevarestyrelsen til at skære ned på mængden af salt og forarbejdet kødpålæg som spegepølse, rullepølse, saltkød og skinke på madpakken, hvis du vil skære ned for nitritmængden.

Det kan eksempelvis erstattes af mindre forarbejdet kød fra aftenen før som frikadeller, hakkebøf, kyllingefileter, fisk eller fiskefrikadeller.

Du kan også udrydde 310 af de tilladte 350 E-numre fra din kost ved generelt at vælge økologisk. I økologiske fødevarer må der nemlig kun bruges 40 E-numre. Der må for eksempel ikke være syntetiske farvestoffer i.

E-numre er dog ikke per definition syntetiske. De kan faktisk lige så vel være udvundet fra naturlige kilder.

For eksempel kan naturlige farvestoffer udvindes fra skjoldlus, grønne planter, forkulning af planteråstoffer, carotener fra gulerødder, røde peberfrugter og rødbeder, oplyser Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce