Annonce
Bolig og livsstil

Skær ned: Du spiser, drikker og indånder mikroplast

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er der et presserende behov for mere viden om, hvorvidt mikroplast har en betydning for helbredet. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det er ikke muligt helt at undgå indtag af mikroplast, viser nyt studie. Men du kan godt forsøge at reducere mængden i dit hjem.

Der er mikroplast i havene, fiskene og køledisken. En rapport fra Verdensnaturfonden, WWF, har vist, at du hver uge indtager fem gram plastik. Det svarer til, at du spiser et dankort.

Og den lidt nedslående overskrift for et nyt studie fra Syddansk Universitet er, at du ganske enkelt ikke kan undgå at indtage mikroplast.

Det findes nemlig også i dit vand, bordsalt og luften, du indånder, viser metastudiet af 46 eksisterende studier. Her finder forskerne, at blandt de tre kilder er luften - særligt indendørs - den primære kilde.

- Mikroplast er blevet fundet mange steder inklusive i forskellige slags mad som honning, mælk, øl og fisk og skaldyr, siger Elvis Genbo Xu, som er adjunkt i miljøtoksikologi på Syddansk Universitet og en af forskerne bag studiet.

- Men det er alt sammen fødevarer, du kan vælge ikke at spise - i modsætning til salt, vand og luft, som ingen kan undgå, så derfor fokuserede vi på dem, forklarer han.

Det står endnu ikke klart, hvilke helbredseffekter der kan være forbundet med indtaget af mikroplast.

Forskerne nævner, at større partikler af mikroplast sandsynligvis passerer ud igen via afføringen, mens mindre partikler potentielt kan blive optaget i organerne. Men der mangler viden på området.

Forskerne er mest bekymrede for indholdet i luften indendørs. For at minimere risikoen handler det særligt om at overveje, hvilke materialer du bringer ind i hjemmet.

- Du kan åbne vinduerne ofte, når du er indendørs, og du kan undgå at købe syntetiske tekstiler og plastikting som plastiklegetøj, plastikmøbler og plastikspande, siger Elvis Genbo Xu.

Derudover kan du minimere eksponeringen for mikroplast ved at bruge filtre til drikkevandet.

Elvis Genbo Xu fortæller, at den rapporterede størrelse på mikroplast i postevand er relativt stor - 100-5000 μm - og derfor bør et hjemmefilter med tilpas filtrering kunne sortere det fra.

Der er i studiet stor forskel på, hvor stort indholdet af mikroplast er i vandet i forskellige lande. I Danmark ses det i lille omfang. Ifølge studiet ses det i størst omfang i vand fra genbrugte plastikflasker.

Mikroplast findes ikke naturligt i salt, men ender ifølge forskerne i saltet i løbet af behandling, produktion, pakning og transport.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er der et presserende behov for mere viden om sundhedseffekten af mikroplast, fordi det er overalt.

Baseret på den begrænsede information, der findes, ser mikroplast dog ikke ud til at udgøre en sundhedsrisiko i de nuværende niveauer, lød det sidste år fra WHO.

/ritzau fokus/

  • PLUS Ulovlige sprøjtegifte fundet i grundvandet
    Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er der et presserende behov for mere viden om, hvorvidt mikroplast har en betydning for helbredet. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem