cookie-og-privatlivspolitik
Det er aldrig sjovt at ligge på langs med en influenza, og risikoen er faktisk større, hvis du stresser din krop med skæve arbejdstider såsom nattevagter. (Arkivfoto)
Det er aldrig sjovt at ligge på langs med en influenza, og risikoen er faktisk større, hvis du stresser din krop med skæve arbejdstider såsom nattevagter. (Arkivfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Skæve vagter øger influenzarisiko: Sådan sikrer du dig

Måltiderne spiller en stor rolle, hvis du vil booste din krop til at kunne klare skæve arbejdstider.
29. november 2019 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Søvn er vigtigt i hverdagen - men det er ikke alle, der har mulighed for at få de anbefalede syv timers søvn hver nat.

Skæve arbejdstider som nattevagter eller manglende søvn på grund af urolige børn kan nemlig spille ind.

Og særligt nattevagterne har en negativ betydning for kroppen, fortæller professor Anne Helene Garde fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

- Vi ved, at man sover anderledes efter natarbejde end efter dagarbejde. Natarbejdere sover typisk kortere stræk, har lettere ved at vågne og føler sig ikke udhvilede, når de vågner, siger Anne Helene Garde.

Et amerikansk studie viser også, at folk, der sover kortere tid end det anbefalede, har større risiko at blive forkølede.

I studiet undersøgte man søvnmønstrene hos 153 personer i en periode på 14 dage. De blev inddelt i tre grupper - dem, der sov mindre end syv timer, mellem syv og otte timer og over otte timer, fortæller Anne Helene Garde.

Herefter blev alle testpersoner udsat for forkølelsesvirus. Resultatet viste, at der var tre gange så stor risiko for at blive syg for gruppen, der sov mindre end syv timer sammenlignet med dem, der sov mere end otte timer i døgnet.

Det resultat kommer ikke bag på læge og foredragsholder Jerk W. Langer.

- Der er ingen tvivl om, at det stresser kroppen, når vi sover i kortere tid, sover forstyrret eller generelt rykker døgnrytmen. Vi ved, at stress svækker immunforsvaret, fortæller Jerk W. Langer.

Et godt råd er at følge den normale rytme på hovedmåltiderne, selv om kroppen er forvirret af den omvendte søvnmønster.

- Selv om man ikke har lyst til at spise morgenmad, så bør man spise alligevel. Det gælder også alle andre måltider, lyder det fra Jerk W. Langer.

Nogle vælger også vitaminpiller for at ruste kroppen i influenzasæsonen. Men det er ikke nødvendigt.

- Man skal hellere starte med at spise en fornuftig sammensat kost og så huske at bevæge sig, uden at det behøver at være hård træning. Det styrker kroppen, siger han.

Netop kosten er vigtig at være opmærksom på, hvis du er presset på søvn eller har en skæv døgnrytme.

Forskning har nemlig vist, at søvnunderskud kan drive dig hen mod den usunde livsstil med sukker og fastfood.

- Det sker helt ubevidst i hjernen som en slags overlevelsesmekanisme, fortæller Jerk W. Langer og tilføjer:

- Vi bliver mere tilbøjelige til at spise mad med et højt fedt-, sukker- og saltindhold, når kroppen bliver stresset af eksempelvis forskudte døgnrytmer.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce