cookie-og-privatlivspolitik
Hos Ingeniørforeningen ser de klare indikationer på, at der kommer mere hjemmearbejde fremover. Og hvis det bliver gjort rigtigt, bliver det også løsningen på nogle problemer med work-life-balance, mener foreningen. (Genrefoto)

2

Billeder

Hos Ingeniørforeningen ser de klare indikationer på, at der kommer mere hjemmearbejde fremover. Og hvis det bliver gjort rigtigt, bliver det også løsningen på nogle problemer med work-life-balance, mener foreningen. (Genrefoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Skal I arbejde mere hjemmefra? Brug det til forhandling

Gå ind i en forhandling om rammer, arbejdsmiljø og redskaber, hvis du skal til at arbejde mere hjemme.
01. juli 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Coronakrisen satte sine tydelige spor på de danske arbejdspladser, hvor kontorerne mange steder lå øde hen og var erstattet af arbejdsstationer derhjemme.

Nu tegner der sig en tendens til, at hjemmearbejde i en eller anden forstand fremadrettet bliver en mulighed for mange. Og når forholdene ændrer sig, er det altid et godt udgangspunkt for at tage en forhandling.

- Hvis arbejdsgiver forventer, at man fremadrettet arbejder mere hjemme, så er der nogle ting, der skal være i orden, siger Peter Nisbeth, som er chefjurist hos Fagbevægelsens Hovedorganisation.

- Det skal være sikkerhedsmæssigt forsvarligt og arbejdsmiljømæssigt i orden, nævner han som eksempel.

Som udgangspunkt er alt til forhandling. Så overvej, hvad der skal til for at gøre hjemmekontoret til en ordentlig arbejdsplads.

- Hvis arbejdsgiver stiller krav til internetforbindelse og stabilitet, så skal man forhandle om det, siger Peter Nisbeth og fortsætter:

- Og hvis de forventer, at du er tilgængelig hjemme, vil de så være villige til at betale for telefoni og stille et apparat til rådighed?

Udgiften til arbejdsredskaber ligger som udgangspunkt hos din arbejdsgiver.

- Det kan være, hvis du har brug for en printer, skærme, en anden stol eller mus. Brug det som en anledning til en snak om, om du skal have noget opgraderet eller have stillet noget ekstraudstyr til rådighed, siger han.

Vær opmærksom på, at dele af det kan være reguleret i en overenskomst eller din ansættelsesaftale.

Hvis mere hjemmearbejde er en ting, der generelt diskuteres på arbejdspladsen, kan der være ræson i at forhandle det kollektivt.

Derudover er det også vigtigt at fastlægge nogle rammer, allerede inden dit private hjem smelter sammen med arbejdspladsen.

- Tal om, hvornår og i hvilke situationer der arbejdes hjemmefra. Hvad er forventningerne til at være til rådighed, til din arbejdsydelse, og hvor tit skal du tjekke mails?, siger Peter Nisbeth som eksempler.

Morten Thiessen, som er formand for Ansattes Råd hos ingeniørforeningen IDA, pointerer, at hjemmearbejdspladsen i princippet også underligger en arbejdspladsvurdering (APV).

- Vi skal ikke give os til at formalisere, hvordan folk indretter sig i eget hjem. Men der skal være ordentlige arbejdshold - med personlig tilpasning, siger han.

Det betyder også en god arbejdsstilling, og det kan godt komme til at koste arbejdsgiver en kontorstol og et hævesænkebord.

- Alt det, som man har kunnet få på arbejdspladsen, skal man i princippet kunne snakke kompensation for. Man kan gå listen over personalegoder og fordele i ens kontrakt igennem, siger han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce