cookie-og-privatlivspolitik
Den fleksible afregning skal hjælpe med at flytte danskernes forbrug til ydertimerne, så elnettet ikke bliver overbelastet i takt med den øgede elektrificering, lyder det fra Dansk Energi. (Arkivfoto)
Den fleksible afregning skal hjælpe med at flytte danskernes forbrug til ydertimerne, så elnettet ikke bliver overbelastet i takt med den øgede elektrificering, lyder det fra Dansk Energi. (Arkivfoto)
Foto: Go'Energi/Free

Livsstil

Skal du vælge fleksafregning på elregningen?

Udrulningen af fjernaflæste elmålere er i fuld gang, og snart vil alle have mulighed for fleksafregning af elforbruget. Men er det værd at skifte?
12. august 2019 kl. 09:00 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

Måske er du en af de to millioner, der allerede har fået skiftet den gamle elmåler ud med en, der fjernaflæser dit forbrug. Ellers kommer det til at ske inden udgangen af 2020, hvor alle skal være overgået til ordningen.

Og med elmålerne følger også muligheden for at skifte over til en løsning, hvor man betaler for prisen på el den pågældende time, man bruger den - såkaldt fleksafregning.

Som det er nu, betaler man nemlig bare en pris for mængden af forbrug - ikke for den varierende elpris hen over døgnet.

Det kræver dog, at du skifter over til et produkt hos en elleverandør, der tilbyder fleksafregning.

- Det vil sige, at hvis man vasker, når det er billigt på elmarkedet - det er typisk, når det blæser meget - så betaler man mindre, end hvis man bruger el på samme tidspunkt som alle andre, forklarer Anders Stouge, som er viceadministrerende direktør i Dansk Energi.

Ifølge Bolius - boligejernes videncenter - der har regnet på forskellene, kan det være en økonomisk fordel for dem, der har mulighed for at omlægge deres forbrug.

Især hvis det gælder forbrug fra større energikilder.

- Særligt dem, der køber elbiler og har varmepumper, skal se på det og udnytte den større fleksibilitet, siger Anders Stouge.

Har du elbil, vil det ofte være en fordel at lade den op om natten, hvor strømmen som regel er billigere, fordi der er færre om buddet - men det jo stadig blæser.

- Men har man et lille forbrug i husstanden, så vil det ikke gøre den store forskel, selv om man optimerer sit forbrug, siger Anders Stouge med henvisning til husstande med et standardforbrug på 4000 kilowatt-timer eller derunder om året.

For børnefamilier, som ikke har mulighed for at flytte deres forbrug fra tidspunkter med spidsbelastning, kan fleksafregning vise sig at blive en anelse dyrere.

Beregninger fra Bolius viser, at det - som tingene er nu - vil være omkring 50 øre dyrere at bruge sin vaskemaskine eller tørretumbler i tidsrummet 17 til 20 frem for i døgnets øvrige timer - hvor det til gengæld vil være omkring 6 øre billigere.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce