cookie-og-privatlivspolitik
Serier er bare serier - eller er det? Faktisk peger en ny rundspørge på, at vi tillægger vores streamingvaner rigtig mange følelser og værdier. Nogle oplever, at de selv eller partneren er utro i den forstand, at de ser videre på en serie i smug. Andre oplever, at de decideret står udenfor fællesskabet, fordi de ikke har set en hitserie. (Arkivfoto)
Serier er bare serier - eller er det? Faktisk peger en ny rundspørge på, at vi tillægger vores streamingvaner rigtig mange følelser og værdier. Nogle oplever, at de selv eller partneren er utro i den forstand, at de ser videre på en serie i smug. Andre oplever, at de decideret står udenfor fællesskabet, fordi de ikke har set en hitserie. (Arkivfoto)
Foto: Bernd Von Jutrczenka/Ritzau Scanpix

Livsstil

Skam og utroskab: Tv-streaming vækker stærke følelser

Mange lyver om eller skammer sig over deres streamingvaner. Andre føler sig udenfor eller ser kun serie for at kunne deltage i samtalen, viser rundspørge.
24. september 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

Streaming er egentlig bare en digital version af at tænde for flimmerkassen og selv diktere indholdet.

Alligevel er vores streamingvaner forbundet med stærke følelser såsom skam, utroskab eller det at føle sig udenfor.

Det viser en rundspørge fra Epinion og teleselskabet Telmore. De igangsatte undersøgelsen, fordi man var stødt på det amerikanske begreb "binge cheating" altså det at være partneren "utro" ved streame forud.

- I det bredere billede viste det sig, at streaming er forbundet med en lang række følelser hos mange danskere, siger Steffen Lundgren Kristensen, der er markedsansvarlig for streaming hos Telmore.

Hver anden har eksempelvis følt sig udenfor, fordi de ikke havde set den serie eller film, der blev talt om.

Annonce

Og hver femte har streamet en serie udelukkende for at kunne deltage i samtalen, mens andre har skammet sig over deres pinlige serievalg og derfor bevidst hemmeligholdt det.

Og det er egentlig ikke så mærkeligt, at der er stærke følelser i spil, forklarer Anne Kimmer Jørgensen, der er autoriseret psykolog og parterapeut i egen praksis.

- Vores vaner indeholder en række fra- og tilvalg. Og nogle gange ligger vores valg langt fra, hvad vores fornuft, værdier og etik fortæller, at vi burde vælge, siger hun.

Der kan eksempelvis være kulturelle værdier.

Du vil måske gerne være sådan én, der ser dokumentarer og franske nichefilm, men i praksis klikker du oftere på reality.

Annonce

- Der er en tendens i tiden, hvor folk tænker meget over, hvad der ser godt ud udadtil. Og det skamfulde kan opstå, når der er et mismatch mellem ens værdier og handlinger, siger hun.

Skammen kan også bunde i en følelse af manglende mådehold.

Man kan eksempelvis skamme sig over, at man kommer til at streame hele serien på en aften - ligesom hvis man kom til at tømme hele slikskabet.

- I den handling ligger jo noget impulsivt og noget med at være i sine drifters vold. Og det flugter ikke nødvendigvis med éns egne værdier om at være mådeholden og kontrolleret, nævner Anne Kimmer.

Streaming rumsterer også i parforholdet.

Annonce

Hver fjerde angiver, at de har været "utro" i den forstand, at de har set forud på en serie alene, selv om de havde aftalt at se den med partneren.

- Her konflikter trangen til at se videre med nogle af de andre byggesten, som mange synes, er vigtige i et forhold: Det at man taler sandt og overholder sine aftaler, nævner Anne Kimmer.

Til gengæld er den gode nyhed, at det - trods alt - bare er streaming.

Hvis din serieskam skyldes, at du ser lavkulturelle serier, så overvej, hvad den skam bunder i.

- Livet er for kort til at stoppe noget, man virkelig elsker. Så undlad at dunke dig selv i hovedet med, at du ser platte serier, nævner Anne Kimmer.

Annonce

Hvis du derimod skammer dig overfor din partner, så brug den erkendelse i andre situationer.

Lige nu er det dig, der glemte jeres aftale om at se serier sammen. En anden dag er det din partner, der glemmer et arrangement i familien eller aftalen om, at ungerne kun må få slik om fredagen.

- Brug det som en læring, hvor du tilgiver og kigger indad, foreslår Anne Kimmer.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE