cookie-og-privatlivspolitik
Sørg for at fordele dine investeringer, råder forbrugerøkonom. Går alle ekstra kroner ind på pensionen, er de nemlig ikke lige sådan at få ud igen. (Arkivfoto)
Sørg for at fordele dine investeringer, råder forbrugerøkonom. Går alle ekstra kroner ind på pensionen, er de nemlig ikke lige sådan at få ud igen. (Arkivfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Skat og udbytte: Få mest muligt ud af din investering

Undgå at lægge alle sparekronerne i samme kurv. Så bliver din investering mere fleksibel og kan følge med nye behov og drømme.
15. april 2019 kl. 10:00 Af Af Anna Raabæk/ritzau fokus/

Annonce

Aktier, obligationer, bolig eller pension.

Har du ekstra kroner på kontoen, som du gerne vil have til at formere sig, er der en række måder at gå til det på.

Fællesnævneren er dog, at du skal gøre noget aktivt - og at der ikke er nogen garantier, når du investerer.

Men hvis du er klar på at løbe en risiko til gengæld for et potentielt afkast, hvor er der så mest udbytte at hente - og hvor er beskatningen mildest?

Få overblikket af professor Michael Møller fra CBS og forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea her.

- Man kan ikke sige, at noget er bedst. Det kommer helt an på, hvad man vil, og hvad ens planer er, siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen og tilføjer:

- Men planer kan også ændre sig, så det gælder også om at være fleksibel i sine valg, så ens behov og drømme kan følge med.

Den første - og sandsynligvis også største - måde at investere sine penge på er ved at købe bolig. På den måde får du både nytteværdien - for du skal jo bo et sted - og ofte vil der også ske en prisstigning over årene.

- Hvis man bor et sted med nogenlunde handel i husene, så vil det også kunne sælges, så pengene ikke er spildt, siger Ann Lehmann Erichsen.

En stor fordel ved at ligge inde med boligformue er, at du ikke skal betale skat af gevinsten, når du sælger.

Du kan også lægge dine frie midler i aktier eller obligationer. Der er dog ikke meget fidus ved obligationer i øjeblikket ifølge professor Michael Møller fra CBS.

- Obligationer skal have lang løbetid, før det er bedre end at have pengene stående i banken. Afkastet er nul eller negativt indtil løbetider på otte til ti år, siger Michael Møller.

- Hvis man skal noget, skal man putte pengene i børsnoterede aktier eller investeringsforeninger med lave omkostninger, råder han.

Historisk har aktierne givet gode stigninger på den lange bane. Professoren bemærker dog, at historiske afkast ikke siger noget om fremtidige afkast.

De frie midler kan også sættes ind på en pensionsopsparing. Her er beskatningen lavere end ved salg af aktier.

Der er dog den klare ulempe ved den model, at pengene er bundet.

Det er altså ikke sådan, at du bare kan trække gevinsten ud, hvis du midt i et langt arbejdsliv har behov for at trække stikket og tage på den berømte verdensomrejse, forklarer Ann Lehmann Erichsen.

Forbrugerøkonomens råd er derfor, at du spreder sin investering. Det gælder særligt i forhold til pensionen, for hvis alle kronerne går ind her, er de ikke lige sådan at få fat i igen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce