cookie-og-privatlivspolitik
Lad ikke økonomien spille en rolle, når I vælger ordning: Tænk på, at børnepengene går til jeres fælles barn og ikke til eksen, siger familieterapeut og konfliktmægler Bettina Vestergaard. (Modelfoto)
Lad ikke økonomien spille en rolle, når I vælger ordning: Tænk på, at børnepengene går til jeres fælles barn og ikke til eksen, siger familieterapeut og konfliktmægler Bettina Vestergaard. (Modelfoto)
Foto: Monkey Business Images/Free

Livsstil

Skilsmisse: Den gode deleordning er fleksibel

Børns livssituation ændrer sig løbende, så evaluer deleordningen hen ad vejen, lyder rådet.
15. maj 2019 kl. 14:00 Af Af Stine Eskildsen/ritzau fokus/

Annonce

Syv-syv, ni-fem, ti-fire.

Mulighederne er mange, når det kommer til at dele børnenes tid efter en skilsmisse. Men hvad er den mest optimale for børnene?

Det er der ikke noget entydigt svar på, siger seniorkonsulent Bente Boserup fra Børns Vilkår.

- Det handler om mange ting. Hvem er barnet mest knyttet til, og kan forældrene finde ud af at samarbejde, siger hun og tilføjer, at det også afhænger af barnets robusthed.

For det er ikke nødvendigvis optimalt for barnet at bo syv dage hvert sted, hvis det har brug for stabilitet efter skilsmissen.

Men skal hun alligevel sætte ét ord på den gode deleordning, er det fleksibilitet.

- Kan forældrene samarbejde - også om at lave om på ordningen - er det bedst for barnet, fastslår Bente Boserup.

Barnets livssituation ændrer sig løbende, så vær klar til at kigge på, om ordningen fortsat fungerer for alle. Det kan sagtens være så ofte som en gang om året.

Familieterapeut og konfliktmægler Bettina Vestergaard, der til daglig rådgiver både forældre og børn hos Skilsmissekonsulenten, bakker op.

- Teenagere har nogle andre behov end små børn, så en aftale skal kunne reguleres, selv om forældrene synes, det er besværligt, siger hun.

Teenagere vil for eksempel have et større behov for at tilgodese deres egne interesser frem for forældrenes.

Hun råder samtidig til, at man ikke lader økonomien spille en rolle, når man vælger ordning. Er barnet primært ved den ene forælder, skal den anden typisk betale børnepenge.

- Her skal man lade være med at tænke, at man giver penge til sin eks, men tænke, at man giver penge til sit barn, siger Bettina Vestergaard.

Det kan også være en fordel at være fleksibel i forhold til "dine og mine dage". Det kan gøre hverdagen nemmere for barnet, lyder det fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

- Det kan være, at far henter fra ridning eller fodbold, selv om det er mors tur. Eller at mor lader barnet overnatte en ekstra gang hos far, fordi det lige passer bedst med vennerne, lyder det i SFI's skriv "Børn i deleordninger".

Er blækket på skilsmissepapirerne knap blevet tørt, så de sårede følelser endnu tåger for de rationelle beslutninger, kan man med fordel starte med en prøveordning, som kan laves om allerede efter tre-fire måneder.

- Uanset hvor meget eller lidt man har sit barn, så kommer man til at have perioder, hvor man vågner op, og barnet ikke er der. Det er konsekvenserne af en skilsmisse, pointerer Bente Boserup.

- Og det kræver tilvænning, fastslår hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce