cookie-og-privatlivspolitik
En såkaldt perlator kan skrues på vandhanen som en dyse, der spreder vandstrålen og tilfører luft. På den måde kan forbruget næsten halveres, uden at man mærker det. (Arkivfoto)
En såkaldt perlator kan skrues på vandhanen som en dyse, der spreder vandstrålen og tilfører luft. På den måde kan forbruget næsten halveres, uden at man mærker det. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Skjulte vandslugere kan koste dig dyrt

Dårlig isolering omkring vandrør og toiletter, som løber i det skjulte, kan koste tusindvis af kroner på vandregningen.
07. oktober 2019 kl. 15:00 Af Ritzau

Annonce

Du bruger vand, når du børster tænder, vasker op og går i bad. Hertil kommer det vandforbrug, du formentlig ikke tænker over.

Men hvis du bliver opmærksom på dit forbrug, kan du spare masser af vand - til gavn for både klimaet og din pengepung.

Start med at se på, om toilettet løber.

- Hvis toilettet løber, vil man kunne se det som krusninger i vandspejlet, siger Birger T. Christiansen, der er teknisk konsulent hos installatørernes organisation Tekniq Arbejdsgiverne.

- Hvis der er kalkstriber i kummen, kan det også være tegn på, at toilettet løber, uden at man umiddelbart kan se det.

Ifølge beregninger fra hovedstadens vandforsyning, Hofor, er det ikke peanuts, du kan spare. Selv om du kun svagt kan ane, at toilettet løber, kan det give en ekstraudgift på 10.000 kroner om året.

Kig også på resten af badeværelset.

- 63 procent af vores gennemsnitlige vandforbrug går til bad, hygiejne og toiletskyl. Så det er et oplagt sted at kigge, siger Tue Patursson, der er fagekspert i byggeteknik og energi ved Videncentret Bolius.

Det behøver hverken at være svært eller dyrt.

- Man kan spare rigtig meget ved at skifte til en sparebruser, siger Tue Patursson.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du allerede har en sparebruser, kan du tænde for vandet.

- Hvis man kan fylde en tiliters spand på 30 sekunder, så har man ikke en sparebruser. For den bruger kun et sted mellem 6 og 10 liter vand i minuttet, siger han.

En sparebruser kan halvere forbruget. Og hvis I hver især bader ti minutter hver dag, vil det give en årlig besparelse på 2000 kroner per person, viser tal fra Bolius.

På samme måde kan du købe en såkaldt perlator, som er en lille dyse, du skruer på vandhanen, som også skruer ned for forbruget.

En anden stor post er det vand, du hælder direkte i afløbet.

- Hvis man skal vente længe, før der kommer varmt vand i bruseren, er det jo vand, som bare skyller i afløbet - og det kan godt være fem-seks liter hver gang, siger Birger T. Christiansen.

Det samme gælder, hvis drikkevandet skal løbe længe, før det bliver koldt.

Vandrørene bliver påvirket af temperaturen i deres omgivelser. Og derfor kan du lægge ud med at kigge på, hvordan de er placeret og isoleret.

- Hvis vandrørene er godt isoleret, udsættes afkølingen og opvarmningen af vandet, som derfor ikke skal løbe så længe, før det har den ønskede temperatur. Og det har betydning for vandregningen, siger Birger T. Christiansen.

Det kræver ikke autorisation at isolere fritliggende vandrør.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce