cookie-og-privatlivspolitik
Der er typisk ingen hjælp at hente hos forsikringen til bekæmpelse af myrer - medmindre der er tale trænedbrydende insekter, som går i husets træværk. Det kan Herkulesmyren, som er Danmarks største myre, finde på - og Orangemyren, som trods sit navn ikke er orange, men sort og blank.
Der er typisk ingen hjælp at hente hos forsikringen til bekæmpelse af myrer - medmindre der er tale trænedbrydende insekter, som går i husets træværk. Det kan Herkulesmyren, som er Danmarks største myre, finde på - og Orangemyren, som trods sit navn ikke er orange, men sort og blank.
Foto: Niels Hougaard/Ritzau Scanpix

Livsstil

Slip af med myrerne uden at forgifte hele haven

En lun vinter betyder, at myrerne gør tidligere indtog i huse og haver.
03. april 2019 kl. 11:00 Af Af Stine Eskildsen/ritzau fokus/

Annonce

Foråret har for alvor bidt sig fast i Danmark, og er du haveejer, er du sikkert allerede i fuld sving med at gøre haven klar til sommeren.

Og selv om det er fristende at stikke næsen i sky og lade solens stråler varme de blege vinterkinder, så bør du også tage et godt og grundigt kig på fliser og græs.

De lune temperaturer betyder nemlig, at myrerne mange steder allerede er tittet frem - og får du ikke stoppet dem i tide, vil de inden længe bevæge sig ind i dit hjem.

- Så det er nu, man skal i gang, fastslår Peter Ussing, der er indehaver af NSS Miljø og har 32 års erfaring i bekæmpelse af myrer.

Du kan sagtens få bugt med de små kryb helt uden eller med en minimal mængde gift, forsikrer han.

- Mange husejere begår den store fejl, at de sprøjter hele vejen omkring huset. Det skal man ikke, siger Peter Ussing.

Du skal i stedet finde myreboet og tage hånd om problemet der, fastslår han.

Hvis boet befinder sig ved husets sokkel, kan du ifølge Miljøstyrelsen forebygge en indendørs myreinvasion ved at hælde kogende vand ned i boet - og dermed helt undgå gift.

Det bakkes op af Tine Sode, der er ekspert i bygningsfysik og forsikring hos boligejernes videncenter Bolius.

- Kogende vand vil ikke slå alle myrer ihjel, men en del af æggene vil blive ødelagt, siger hun.

Derudover foreslår Tine Sode, at du finder myrernes indgang til huset og sætter myrelokkedåser op, så de aldrig når hele vejen ind.

Er kogt vand og myrelokkedåser ikke tilstrækkeligt, kan du købe myregift, der skal blandes op med vand, og som kan skydes direkte ned i myreboet, siger skadedyrsbekæmper Peter Ussing.

På den måde kan en liter myregift strække sig over et helt år. Sprøjter du hele vejen rundt om huset, vil du typisk bruge 1,5-2 liter per gang.

- Det tager fem til ti minutter hver 14. dag, og du sparer naturen for en masse gift, siger han.

Både han og Tine Sode fraråder pulvergift, som til dels kan spredes af vinden, til dels kan ende i maven på små børn eller dyr.

Gamle husråd som at skræmme myrerne væk med lugt - for eksempel i form af kanel, peber eller kaffegrums - skal man også holde sig fra, skriver Miljøstyrelsen.

- De vil i bedste fald kun have kort tids virkning og kan ikke udrydde myrekolonier, skriver styrelsen og Tine Sode tilføjer:

- Det virker måske i et par timer. Så finder myrerne ud af, at det ikke er farligt, og at de bare kan gå igennem eller udenom.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce