cookie-og-privatlivspolitik
I sommerhalvåret skal hunde altid være i snor på stranden. (Arkivfoto)

2

Billeder

I sommerhalvåret skal hunde altid være i snor på stranden. (Arkivfoto)
Foto: Ron Tarver/Ritzau Scanpix

Livsstil

Slip tøjlerne: Det skal du vide før du dropper hundesnoren

I vinterhalvåret er det tilladt at lade hunde færdes frit på mange strande. Her får du eksperternes råd til, hvad du skal tænke over, før du giver Fido løbepas.
28. september 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

I de kommende måneder stiger sandsynligheden for, at du støder på hunde uden snor i naturen.

Fra 1. oktober og frem til 31. marts er det nemlig tilladt at slippe hunden løs på mange danske strande.

- Der er jo rigtig, rigtig mange danskere, der har hund, og de har også brug for et sted, hvor de kan være sociale, forklarer Jes Aagaard, der er naturvejleder hos Naturstyrelsen.

I forvejen findes der knap 250 hundeskove landet over, men strandene tilbyder et alternativ, så de firbenede kan få motion og være sociale i et andet miljø, mens der er færre ynglefugle og badegæster.

- Behovet er der helt sikkert, for både hunde og ejere kan få en god oplevelse ved at møde hinanden på denne her måde, siger Jens Jokumsen, der er familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Annonce

Men ifølge naturvejleder Jes Aagaard er der en del, som misforstår friheden.

- Nogen opfatter det som om, at så er det hundenes strand, og så kan ejeren bare sætte sig ned med ryggen til. Men sådan fungerer det ikke, siger han og fortsætter.

- Du skal have styr på hunden, kunne kalde den til dig og have den inden for synsvidde hele tiden, forklarer naturvejlederen.

Som udgangspunkt er det alle strande, som hundene må løbe frit på i vinterhalvåret. Reglerne ligner dem, der gælder i hundeskovene, men de kan variere fra kommune til kommune, og det er altid vigtigt at tjekke skiltningen.

Men uanset lokale forskelle er det stadig hensynet til andre mennesker, der vægter højest.

Annonce

- En hund skal simpelthen ikke have lov til at hoppe op og ned ad andre. Det er en kæmpe uskik, når vi ikke kan sætte grænser for vores hunde, siger Jes Aagaard.

Hos Dyrenes Beskyttelse tilslutter Jens Jokumsen sig, at det handler om respekt.

- Det er lidt en misforståelse, at alle hunde kan lide hinanden, eller at alle mennesker kan lide ens hund, bare fordi man selv synes, den er fantastisk, siger han.

Derfor opfordrer Jens Jokumsen til, at man kun slipper hunden, hvis man er sikker på, at den kan kaldes tilbage. Hvis der er andre hunde kan det også være en god idé at beholde snoren på sin egen, indtil de har hilst på hinanden. På den måde kan den lettere trækkes væk, hvis der opstår kamp.

Men reglerne er ikke kun skabt af hensyn til andre hunde og mennesker. Ifølge naturvejleder Jes Aagaard er de afmærkede strande og skove også til for at undgå, at man stresser de vilde dyr.

Annonce

- Selv en lille chihuahua lugter som en ulv, så råvildt, fugle og harer bliver skræmt bare af duften, siger Jes Aagaard og nævner, at coronatiden har givet mange nye hundeejere, som stadig er ved at finde ud af, hvordan man skal gebærde sig.

I august 2021 udkom Københavns Universitet med en undersøgelse, som viste, at der er over 800.000 hunde i Danmark.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE