cookie-og-privatlivspolitik
Forkert fodstilling kan sætte sig som smerter i blandt andet lænden, skuldrene, nakken eller lægmusklerne, siger ortopædskomager Arthur Rud Knudsen. (Arkivfoto)
Forkert fodstilling kan sætte sig som smerter i blandt andet lænden, skuldrene, nakken eller lægmusklerne, siger ortopædskomager Arthur Rud Knudsen. (Arkivfoto)
Foto: Free

Livsstil

Smerter i ryg og knæ kan begynde i fødderne

Det slider på kroppen, hvis fødderne ikke fungerer som et ordentligt grundlag og afsæt. De rette sko kan afhjælpe problemerne.
22. maj 2019 kl. 11:00 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

Når du løfter tæerne, så sker der faktisk en hel del - og langtfra kun i din fod. Musklerne er nemlig forbundet hele vejen op til din tunge.

Og kroppens fundament - fødderne - kan spille en rolle for smerter, der sidder nogle helt andre steder.

- Går man forkert på fødderne, går det hele vejen op gennem kroppen, fortæller Arthur Rud Knudsen, som er ortopædiskomager og klinisk konsulent i sundhedsvirksomheden Sahva.

Det hænger sammen med muskelfascierne, som kan sammenlignes med en strømpe rundt om musklen.

Muskelfascierne er forbundet som perler på en snor - og derfor kan den ene muskel have stor betydning for den anden.

- Står man forkert på foden, så hiver man forkert i de muskler. Og også i skelettet. For det meste vil det gå ud over lænden, skuldrene, nakken eller lægmusklerne, siger Arthur Rud Knudsen.

Når du går helt almindeligt, bruger du faktisk næsten samtlige muskler. Og derfor kan det være en god idé at få en til at se på, hvordan du egentlig går.

Det er rigtig svært selv at se, om man går på en uhensigtsmæssig måde, forklarer han. Det kan man gøre ved at få en til at studere en bagfra, mens man går.

Og hvis gangen eller fodstillingen virker uharmonisk, kan det være indikation på problemer. Her bør man få en professionel til at lave en ganganalyse.

Sådan lyder rådet fra Pia Bondorph, som er fodterapeut i Klinik for Fodterapi og fagkonsulent hos Danske Fodterapeuter.

- Hvis du afbalancerer og udligner ved hjælp af skoene, så får du en helt anden gangafvikling, siger Pia Bondorph.

Den professionelle kan rådgive om, hvilken type af sko der kan være med til at afhjælpe og udligne eventuelle problemstillinger i foden.

Arthur Rud Knudsen sammenligner foden med en fjeder. Når den fungerer, som den skal, så hjælper den til at sparke os videre - skridt for skridt.

Men virker fjederen ikke, som den skal, så opstår balladen.

- Hvis man falder ned i svangen, så kommer leddene og mellemfoden til at ligge forkert i forhold til hinanden, og så låser de, siger Arthur Rud Knudsen og tilføjer:

- Så skal man bruge mere kraft, og det går ud over muskler og led.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce