cookie-og-privatlivspolitik
Wearables kan meget mere end at måle dine daglige skridt eller din løbehastighed. De kan blandt andet give et overblik over din dit blodtryk, puls, søvnkvalitet, kolesterolniveau, iltmætning, temperatur og fysiske indikatorer på stress. (Arkivfoto)

2

Billeder

Wearables kan meget mere end at måle dine daglige skridt eller din løbehastighed. De kan blandt andet give et overblik over din dit blodtryk, puls, søvnkvalitet, kolesterolniveau, iltmætning, temperatur og fysiske indikatorer på stress. (Arkivfoto)
Foto: Brian Snyder/Reuters

Livsstil

Snart kan sokkerne overvåge dit kolesteroltal

Fremtidens sundhedstrackere er lige om hjørnet. Og i stedet for hårde, kolde apparater er der nu tale om bløde trøjer, sokker og sengetøj.
09. januar 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Trøjen måler dit blodtryk, mens sokkerne holder øje med dit kolesteroltal.

Det lyder måske som noget fra en science fiction-film, men der er stort potentiale i såkaldte wearables - altså teknologi, der er integreret i produkter og tekstiler, du kan have på.

Og vi er allerede rigtig langt. Forskere på National University of Singapore anslår, at en af de mest lovende typer af nanofiber-teknologi - piezoelektriske sensorer - kan være klar på markedet om mindre end tre år.

Det fremgår af et nyt studie publiceret i Applied Physics Reviews med fokus på perspektiverne i teknologiske fibre, der eksempelvis kan væves ind i tekstiler.

- Det er brugbart i næsten enhver form, udtaler en af forfatterne til studiet Rituparna Ghosh i en pressemeddelelse og tilføjer, at teknologien også kan inkorporeres i tatoveringer.

Og der er altså ikke bare tale om fremtidsutopier.

Mange af de ting kan vi allerede, fortæller Vanessa Carpenter, som har en ph.d. i Designing for Meaningfulness in Future Smart Products fra Aalborg Universitet og er grundlægger og designdirektør i virksomheden Kintsugi Design.

- Mulighederne i teknologien er uendelige. Der er hundredvis af sensorer, der måler, både hvad vi mennesker kan registrere, men også meget mere, siger Vanessa Carpenter.

Hvis du har set, hvordan en smartphone eller en computer ser ud indeni, så tænker du nok ikke ligefrem, at de store og stive stykker af hardware indbyder til at tage på kroppen.

Og teknologien bag wearables bygger derfor på bløde kredsløb. Det kan være med fleksible komponenter eller tråd, der kan lede, i stedet for ledninger.

- E-tekstiler er smarte tekstiler, som ofte har elektronik indbygget. Et eksempel kan være et stof, der kan registrere forskelle i tryk, eller stof vævet med ledende tråd, der kan være berøringsfølsomt, siger Vanessa Carpenter.

Særligt inden for sundhedsindustrien er der store perspektiver i teknologien med teknologiske tekstiler.

- Vi kommer til at se flere forbrugerrettede wearables. Ved et sundhedstjek hos lægen kommer du måske til at opleve, at en del af det er at se på data fra din fitnesstracker, siger Vanessa Carpenter.

Hun nævner, at mange allerede nu bruger produkter som FitBit, Oura Ring eller Apple Watch som en slags dagbog - også når de taler med sundhedspersonale.

- Ser vi på fremtiden inden for e-tekstiler, så kunne man sagtens forestille sig en sweater, der gennem et pres måler dit blodtryk og rapporterer det via bluetooth til din egen telefon - eller til din læge.

- Et andet aspekt, der er værd at se på, er, hvis dine wearables kunne dosere medicin eller kosttilskud til dig, når du har behovet, siger Vanessa Carpenter.

I studiet fra National University of Singapore vurderer forskerne også, at der er et stort potentiale inden for sundhedsfeltet. Men det er ikke et skridt, vi tager i morgen.

- Inden for den medicinske verden er man altid skeptisk, mens wellness-industrien allerede bruger disse koncepter, siger Seeram Ramakrishna, som er en af forskerne bag, i en pressemeddelelse.

- Vi har brug for mange flere studier af årsag og virkning. Vi skal samle information, så lægerne accepterer, at det er information, man kan stole på, siger han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce