Annonce
Bolig og livsstil

Sødt og salt: Otte opskrifter med græskar

Græskar kommer i mange forme og afskygninger og kan bruges i mange forskellige retter i både det søde og det salte køkken. Dog er hjemmelavede græskarkerner ret omstændige at lave, siger den kendte kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang. Foto: Bjarne Christensen/Colourbox/Free

Græskar kan ikke bare spises i det søde og det salte køkken, det kan også drikkes, bare det spædes op med syrlige elementer, siger tv-kok Louisa Lorang.

I efteråret popper græskarrene frem på markeder, og de kan drikkes og spises i både det søde og salte køkken.

Det mest oplagte og nemmeste at bruge græskar til er supper, siger tv-kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.

Man kan spise skrællen på rigtig mange græskar, så grundbasen til suppen laves ved at flække græskarret, pille kernerne ud med en ske, skære det i tern, komme det i en gryde, hælde væde ved og koge græskarret, tipper hun.

- Jeg kan rigtig godt lide at trække græskarsuppen i en asiatisk retning og bruge kokosmælk og lime og måske noget rød karry og citrongræs, så suppen får et kick.

- Man kan også dreje græskarsuppen i den klassiske retning og lave den med grøntsagsbouillon, løg og citron. Det er vigtigt, at tilsmagningen finder sted - især med græskar, som har brug for syre, så smagen ikke bliver flad, siger Louisa Lorang.

Her er hendes otte andre bud på lækre opskrifter med græskar.

1) Polenta

Polenta er en majsgrød, og den kan få et endnu grønnere - og orange - twist ved at piske mørkogt græskar i.

- Man får ikke bare en klassisk polenta, man får også en grøntsag i, siger Louisa Lorang og tilføjer:

- Man kan toppe den med for eksempel ristet chorizo - det smager fuldstændig fantastisk ovenpå.

2) Græskarbrød

Græskarpuréen, man pisker i polentaen, kan også bruges i græskarbrød, som er en fusion mellem en kage og et rigtigt brød - a la bananbrød.

Kog græskarstykkerne, mos dem godt, og rør dem i dejen.

- Kom gerne rosiner og varme krydderier i som allehånde, kardemomme og kanel. Det giver en rigtig god smag, siger Louisa Lorang.

3) Pumpkin pie

Græskar kan også bruges i det søde køkken, og en helt oplagt dessert er den klassiske amerikanske pumpkin pie.

Igen skal man lave en græskarpuré. Den skal blandes med de varme krydderier - allehånde, kardemomme og kanel - kondenseret mælk og æg.

Hele herligheden skal bare hældes over en tærtedej og bages i ovnen. Servér tærten med vaniljeis eller flødeskum.

4) Madtærter

Man kan også bruge græskar til tærter i det salte køkken, tipper Louisa Lorang.

- Sautér stykkerne på panden - gerne med salvie - og læg dem ned i en madtærtedej. Hæld æg over - gerne med parmesan og yoghurt i.

5) Butternut-base

Har man købt butternut- eller hokkaidogræskar med hjem og vil bruge dem til andet end suppe, er de to typer gode som skåle eller grundbase, fortæller Louisa Lorang.

Flæk dem, fjern kernerne med en ske, og bag dem i halve i ovnen.

- Jeg bruger tit de halverede, bagte græskar som en base eller en skål til aftensmaden.

- Når mine unger for 1000. gang beder om bolognese, så fylder jeg det ned i græskarret og putter salat og parmesan ovenpå, men jeg kunne også toppe det med andre ting, siger den kendte kok.

6) Pasta

Græskar kan også bruges som en slags grøntsagspasta. Græskarkødet strimles i en spiralizer, lægges i kogende vand med en klat smør og bruges som bund i stedet for pasta.

Spiser man rigtig pasta, kan græskarstykkerne i stedet sauteres på panden og bruges som topping oven på den italienske klassiker.

7) Risotto

Bliver man i det italienske køkken, er græskarrisotto også oplagt, fortsætter Louisa Lorang.

- Det smager virkelig dejligt, når det er stegt helt mørt og kogt ud med risene.

- Brug igen gerne salvie, for salvie og græskar er rigtig gode sammen, siger hun.

8) Juice

Græskar kan ikke bare spises, men også drikkes, for man kan sagtens juice et råt græskar.

- Hvis man følger farvepaletten, bliver juicen rigtig god: gulerod, ingefær og selvfølgelig citron - syren er vigtig.

/ritzau fokus/

  • Græskar vinter
    Græskar kommer i mange forme og afskygninger og kan bruges i mange forskellige retter i både det søde og det salte køkken. Dog er hjemmelavede græskarkerner ret omstændige at lave, siger den kendte kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang. Foto: Bjarne Christensen/Colourbox/Free
Annonce
Annonce
Annonce
112

Direktør efter dødsulykke: - Det er frygteligt

Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Dødsulykke i Nakskov: 32-årig klemt mellem to gravemaskiner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Milliondyr havne-plan: Programlederen forlader sin stilling

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken