Annonce
Bolig og livsstil

Søvn er afgørende for studiepræstationen

Et langvarigt søvnunderskud kan også påvirke din evne til at huske, hvad du lærer på studiet. Foto: Tomas Bertelsen/Ritzau Scanpix

For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen.

Når undervisningen skal passes, bøgerne læses og opgaverne afleveres, kan det føles, som om der ikke er timer nok i døgnet.

Derfor kan man - bevidst eller ubevidst - komme til at nedprioritere søvnen for at blive længere på læsesalen.

Men det er vigtigt også at prioritere søvn. For et langvarigt søvnunderskud gør dig ikke bare træt, det påvirker også din præstation.

- En af de største problemstillinger i forhold til søvnunderskud er at holde koncentrationen. Og det afgør, hvor god du er til at fokusere på, hvad andre siger til dig, siger John Axelsson, der er professor ved afdelingen for klinisk neurovidenskab på det svenske universitet Karolinska Institutet.

Et søvnunderskud vil altså gå ud over din koncentration i undervisningen, forklarer professoren, som selv leder en forskningsgruppe om søvn, kognition og sundhed.

Det gælder dog ikke, bare fordi du sover dårligt natten før en eksamen. Eller ugen op til. Det gælder, hvis du over flere måneder sover for lidt.

- Koncentration er en virkelig vigtig evne for hjernen, og den er virkelig svær at holde. Og hvis du har et søvnunderskud, får du endnu sværere ved at holde koncentrationen, siger John Axelsson.

Faktisk kan et langvarigt søvnunderskud lægge så meget pres på hjernen, at den på nogle punkter fungerer ustabilt, forklarer professoren.

På studiet kan det betyde, at du måske nok kan holde koncentrationen kortvarigt, men få sekunder efter har du fuldstændigt tabt tråden, forklarer John Axelsson.

- Og du kan faktisk have visse områder i hjernen, der sover, mens du er vågen, siger han.

Hvis du har været vågen i mere end 20 timer, så opfører din hjerne sig faktisk, som hvis du havde været beruset, udtalte neurologiprofessor Roxanne Prichard fra University of St. Thomas for nylig til New York Times.

Det amerikanske universitet har for nylig gennemført et stort studie af studerendes søvnvaner. Og her var konklusionen, at for hver ugedag med dårlig søvn faldt de studerendes karakterer, mens sandsynligheden for, at de droppede ud, steg.

Den slags studier har man endnu ikke lavet i Skandinavien, forklarer John Axelsson. Men man ved, at dårlig søvn også kan gå ud over din følelsesregulering, siger professoren.

- Så hvis du i forvejen kæmper med at regulere dine følelser og dit humør, så vil du kæmpe endnu mere, når du er i søvnunderskud, siger John Axelsson.

Som en tredje ting kan et langvarigt søvnunderskud også gå ud over din evne til rent faktisk at huske de ting, I lærer på studiet, forklarer professoren.

- For når du sover, så restituerer du ikke bare, du arbejder også videre og gennemgår det, der er sket i løbet af dagen, siger John Axelsson.

Når vi lærer, skaber det nemlig nye synapser - altså forbindelser - i hjernen, forklarer professoren.

Og for at bearbejde og huske den nye viden skal hjernen bruge søvn.

- Det vil sige, at du flytter mange af de indtryk, som i løbet af dagen kun bliver lagret i korttidshukommelsen, så de rent faktisk forbliver i langtidshukommelsen, siger han.

/ritzau fokus/

  • PLUS/PFS Søvn er afgørende for studiepræstationen
    Et langvarigt søvnunderskud kan også påvirke din evne til at huske, hvad du lærer på studiet. Foto: Tomas Bertelsen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Bil i brand på motorvejen

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t