cookie-og-privatlivspolitik
Nogle vælger at lade hele decemberlønnen gå direkte ind på pensionen, som bliver beskattet lavere, end hvis man som topskatteyder får lønkronerne i hånden, siger uvildig økonomisk rådgiver. (Arkivfoto)
Nogle vælger at lade hele decemberlønnen gå direkte ind på pensionen, som bliver beskattet lavere, end hvis man som topskatteyder får lønkronerne i hånden, siger uvildig økonomisk rådgiver. (Arkivfoto)
Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Livsstil

Spar skattekroner ved at booste pensionen inden nytår

Gør status over pensionsåret i december - især hvis du betaler topskat eller har mindre end fem år tilbage på arbejdsmarkedet.
06. december 2019 kl. 10:00 Af Ritzau

Annonce

2019 lakker mod enden, og derfor bør du kigge på, hvad du har betalt i pensionsbidrag i løbet af året.

For selv om det er kedeligt at kigge på økonomi midt i den festlige juletid, kan der være tusindvis af kroner at spare, hvis du gør årsstatus.

- December er højtid for, at man kigger sine skatteforhold og pension igennem. For hvis man skal nå at justere noget i forhold til fradrag eller indbetaling, skal det ske nu, siger Dan Løkke, der er uvildig rådgiver og ansvarlig for pension i Arvad Finanshus.

Det vil blandt andet være aktuelt, hvis du betaler topskat.

Hvis du tjener mere end 40.000 kroner om måneden, kan du nemlig typisk reducere eller helt undgå at betale topskat, hvis du i stedet indbetaler pengene på din pension.

Og når pengene engang bliver udbetalt, bliver de sandsynligvis kun beskattet med bundskat.

- Så i forhold til fradrag kan man kigge på, om man allerede har fyldt op til beløbsgrænsen, eller om man vil booste sin pensionsopsparing yderligere, siger Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom hos PFA Pension.

Den samlede beløbsgrænse hedder 71.500 kroner - inklusiv ATP - for en ratepension eller en livsvarig pension.

Så hvis du i indeværende år har indbetalt mindre end det, kan du overveje, om du vil optimere dit fradrag ved at booste din pension.

- Hvis du eksempelvis kan undvære 20.000 kroner sidst på året, kan du få arbejdsgiveren til at betale dem direkte ind på din arbejdsmarkedspension. Men fradraget tilhører skatteåret 2019, så det er sidste udkald, siger Dan Løkke.

Pengene skal både være indbetalt og registreret hos Skattestyrelsen i indeværende år.

- Hvis din decemberløn allerede er kørt, skal du selv kontakte pensionsselskabet, siger Dan Løkke.

Hvis du har fem år eller mindre til pensionsalderen, kommer en anden mulighed også i spil.

Her kan du nemlig indbetale op til 48.000 kroner om året på en såkaldt aldersopsparing.

Det vil eksempelvis være en fordel for dem, der betaler bundskat, fordi modsat rate- eller livspensionen bliver aldersopsparingen ikke modregnet i folkepensionens tillægsbeløb.

- Kort sagt gælder det om hvert år at optimere alle de fradrag, man kan. For mange bække små gør en stor å - især når det gælder pensionen, som man sparer op til over mange år, siger Carsten Holdum.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce