cookie-og-privatlivspolitik
Kystnære træsommerhuse er mere udsatte over for sol, vind og udtørring. Sommerhuse i skovområder er derimod i større risiko for at få for meget vand og deraf algebelægninger. (Arkivfoto)
Kystnære træsommerhuse er mere udsatte over for sol, vind og udtørring. Sommerhuse i skovområder er derimod i større risiko for at få for meget vand og deraf algebelægninger. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Spar store summer med få timers sommerhus-vedligehold

Mange sommerhuse er bygget af træ og kræver en særlig type vedligehold. En årlig arbejdsweekend forlænger husets levetid og sparer dig mange penge på sigt.
25. maj 2020 kl. 07:00 Af Ritzau

Annonce

De fleste boligejere ved, at et hus kræver løbende vedligehold.

Når det derimod gælder sommerhuset, glider arbejdet let i baggrunden til fordel for afslapning, badeture og læsning i solen.

- Men hvis man løbende bruger lidt tid og penge på vedligehold, sparer man rigtig mange penge på sigt, siger Peter Mathisen, der er leder af skades- og teknikcentret hos forsikringsselskabet Codan.

Det er nemlig billigere at forebygge end udbedre skader. Og hvis skaden skyldes manglende vedligehold, er det ikke sikkert, at forsikringsselskabet dækker - og så står du selv med regningen for noget, som kunne have været forebygget på en arbejdsweekend.

Samtidig er sommerhuse en helt anden type konstruktion end helårshuse, og derfor er løbende vedligehold endnu mere vigtigt.

- Et murstenshus vil typisk holde længe, uanset om det bliver godt eller dårligt vedligeholdt. Derimod er der et kæmpestort spænd i levetiden på træhuse afhængig af vedligehold, siger Peter Mathisen.

Hvis du kun skal ordne én ting, skal du give træværket lidt omsorg. Da træ er et biologisk materiale, vil det nemlig på sigt blive nedbrudt af sol og regn, forklarer Morten Mathiasen, der er byggesagkyndig og syns- og skønsmand hos Byggesagkyndig.nu.

- Derfor er det allervigtigste, at man får givet huset den nødvendige træbeskyttelse, siger han.

Vær især opmærksom på syd- og vestvendte flader, hvor der er flest timer med direkte sol og vind. Hvis det ydre træværk bliver for tørt, kan eksempelvis klinkbrædder nemlig komme til at "stumpe" i samlingerne.

Og uanset om træværket bliver for vådt eller tørt, øger det risikoen for alger, svamp, råd og skimmel i konstruktionen.

- Det er både svært og dyrt at skulle udskifte brædder undervejs. Hvis man har et bjælkehus, kan det være en decideret katastrofe, siger Morten Mathiasen.

Som tommelfingerregel holder træbeskyttelse mellem fire og syv år, hvis du gør det kontinuerligt, og afhængig af produkttype og husets størrelse vil det koste i omegnen af 2000 kroner.

- Hvis det derimod udvikler sig til en forsikringsskade, kan alene selvrisikoen koste stort set det samme. Og du får typisk kun afhjulpet - ikke udbedret - skaden, så du skal stadig have penge op af lommen, siger Peter Mathisen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce