cookie-og-privatlivspolitik
Der er sket en stor udvikling inden for sportsure og smartwatches, som i dag er blevet en hånd(leds) holdt minicomputer. Nogle kan overvåge menstruationscyklus, andre kan bippe i tilfælde af hjertemislyd eller sende alarm med gps-positioner i nødstilfælde. (Arkivfoto)

3

Billeder

Der er sket en stor udvikling inden for sportsure og smartwatches, som i dag er blevet en hånd(leds) holdt minicomputer. Nogle kan overvåge menstruationscyklus, andre kan bippe i tilfælde af hjertemislyd eller sende alarm med gps-positioner i nødstilfælde. (Arkivfoto)
Foto: Brian Snyder/Reuters

Livsstil

Sportsure og smartwatches svinger gevaldigt i pris og kvalitet

Sportsure og smartwatches er i dag avancerede på linje med smartphones. Men de kan ikke de samme ting, og priserne svinger hen over året.
13. oktober 2021 kl. 10:00 Af Ritzau

Ordet "wearables" er lidt af en tungebrækker.

Ikke desto mindre er danskernes interesse for smartwatches, sportsure og aktivitetsmålere, som går under paraplynavnet "wearables", støt stigende.

Det viser tal fra prissammenligningstjenesten Pricerunner Danmark.

- Der er flere søgninger, og der er kommet langt større bredde i udvalget, siger forbrugeranalytiker Katrine Barslev fra Pricerunner.

Op til sidste års Black Friday blev søgningen tidoblet. Og det er da heller ikke ligegyldigt, hvornår på året du slår til, og hvilken model du går efter.

Annonce

- Der er nemlig stor prisforskel mellem årets dyreste og billigste måneder - og de dyreste og billigste modeller, forklarer Katrine Barslev.

Hvis man kigger på top-ti over de mest søgte ure, så svinger de i pris hen over året.

På eksempelvis Garmin Venu Sq er prisdifferencen 31 procent mellem den dyreste og den billigste måned.

På Huawei Watch GT2 Pro er der 40 procents prisforskel, og på Samsung Galaxy Watch 3 kan du slå en tredjedel af prisen.

- Så der er store besparelser, hvis man tænker smart, konstaterer Katrine Barslev.

Annonce

Syv ud af ti ure er allerdyrest i september.

Til gengæld er hvert tredje ur allerbilligst i november, viser analysen fra Pricerunner.

- Så det kan betale sig at søge i forbindelse med Black Friday, forklarer Katrine Barslev.

Overvej også, hvad uret skal kunne, tilføjer Thomas Sterner Pedersen, som er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk med testansvar for blandt andet smartwatches.

For du får, hvad du betaler for, og jo mere avanceret teknologi, jo dyrere bliver uret typisk.

Annonce

- Der kommer både flere billige og avancerede modeller på banen. Og hvis du primært vil have en skridttæller, er der ingen grund til at bruge penge på et dyrt og avanceret ur, som kan alt muligt, du ikke har brug for, siger han.

De mere avancerede ure kan man ifølge Pricerunner og Forbrugerrådet Tænk grundlæggende dele op i to kategorier:

Et smartwatch lægger sig funktionsmæssigt op ad eller i forlængelse af en smartphone - såsom at kunne styre musik, svare på beskeder eller have indbygget simkort, så man kan betale og ringe fra uret.

Et sportsur ligger derimod i forlængelse af pulsmålere og sundhedstrackere, så her kommer funktioner såsom at måle iltmætning eller hjerterytme i spil. Det kan også være ure, som er særligt robuste, solopladelige eller vandtætte.

Igen kommer behovsafklaringen ind, forklarer Thomas Sterner Pedersen.

Annonce

Nogle modeller sælges på at kunne bruges til svømmetræning eller have avanceret måling af hjerterytmer.

- Men for nogle købere vil det vigtigste være, at uret er pænt, nemt at betjene eller spiller godt sammen med telefonen. Så overvej, hvad der er vigtigt for dig, siger han.

Dette leder hen til en sidste vigtig pointe:

I takt med at urene får flere avancerede sundhedsfunktioner, såsom at kunne måle hjerterytme og lave elektrokardiogram, så skriver flere producenter klausuler med småt, forklarer Thomas Sterner Pedersen.

- Uanset om tallene er gode eller dårlige, så er de vejledende. Det kan ikke erstatte en medicinsk undersøgelse hos lægen, og det er jo også derfor, at producenterne netop tager sig de forbehold, siger han.

Annonce

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE