cookie-og-privatlivspolitik
Nabokonflikter er ømtålelige, fordi det vedrører vores hjem og base. Så mens man kan få en pause fra konflikterne på jobbet eller i badmintonforeningen, kan man ikke undgå sit hjem og hermed nabokonflikten, forklarer konfliktmægler. (Arkivfoto)

2

Billeder

Nabokonflikter er ømtålelige, fordi det vedrører vores hjem og base. Så mens man kan få en pause fra konflikterne på jobbet eller i badmintonforeningen, kan man ikke undgå sit hjem og hermed nabokonflikten, forklarer konfliktmægler. (Arkivfoto)
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Spot det gode naboskab før du flytter ind

Spørg ejerforeningen, læs referater fra møderne, og stem dørklokker i kvarteret, hvis du vil tage temperaturen på naboskabet.
11. oktober 2019 kl. 11:00 Af Ritzau

Annonce

Uenighed med naboen kan blive en tung tordensky over drømmeboligen.

Og hvad end uenigheden skyldes larm, skel eller hvinende unger på havetrampolinen, bliver det drænende for alle parter, hvis det udvikler sig til en reel nabokonflikt.

- Derfor kan det betale sig at tænke over naboerne, inden man lægger store pengebeløb på bordet og køber bolig, siger konfliktmægler Jesper Bastholm Munk fra Center for Konfliktløsning.

Begynd på din egen banehalvdel, og tænk over dine egne forventninger til godt naboskab.

Hvis det er vigtigt for dig med sommerfester eller sociale arrangementer, så spørg eksempelvis andels- eller ejerforeningen, om det er en prioritet.

- Og hvis du omvendt vil være i fred, skal du måske ikke flytte ind et sted med mange børnefamilier og obligatoriske arbejdsdage, siger Jesper Bastholm Munk.

Spørg også sælger eller boligforeningen ind til, om man taler med hinanden. Det siger nemlig en del om forudsætningerne for godt naboskab.

- Jo bedre socialt sammenhold, jo bedre forudsætninger har man for at løse konflikterne, når de uvægerligt vil opstå, siger Jesper Bastholm Munk.

Du kan også stikke snuden i referaterne fra bolig- eller ejerforeningens møder, siger Michael Christensen, der er køberrådgiver og partner i boligraadgiver.dk.

- Hvis man læser mellem linjerne, kan man ofte godt fornemme, om der er noget uro, en tvist eller en dominerende formand, siger han.

Uanset om du fornemmer ugler i mosen eller ej, vil det også være en god idé at ringe på hos naboen.

For selv om det kan virke grænseoverskridende, giver det et godt indblik i nabokulturen.

- Man kan jo sige det ganske ærligt: "Jeg overvejer at købe bolig, hvordan er det at bo her? Er I glade for det? Og er der udfordringer med naboer, støj eller vedligehold?", siger Michael Christensen.

Herefter skal du udbrede din research. For én ting er dit indtryk af kvarteret søndag morgen, hvor man typisk går en runde med ejendomsmægleren. Noget andet er mandag morgen.

- Der er aldrig håndværkere, støj, leg og leben en søndag morgen. Så kig i stedet en hverdagsmorgen eller eftermiddag, siger Michael Christensen.

Videncentret Bolius råder også til, at det juridiske omkring skel, arealer og tinglyste servitutter bliver afklaret på forhånd.

Det kan nemlig hurtigt blive en varm kartoffel, hvis du overtager andres konflikt - eller som det første vil have flyttet naboens hæk.

- Det er generelt dårligt for naborelationen, hvis den første kontakt er negativ, siger Jesper Bastholm Munk.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce