Annonce
Bolig og livsstil

Steg grillbøfferne på den sunde måde

Grillekspert Kim Schulz anbefaler, at man bruger et stegetermometer, så man let kan tilberede kødet, som man vil have det. Foto: Scanpix/Morten Stricker

Du kan fremkalde usunde stoffer, hvis du griller dit kød forkert. Her er de gode råd til at opnå den mest velsmagende og sunde grillbøf.

Der findes næppe noget mere sommerligt end duften af grill, og smagen af en grillstegt bøf kan ofte slå den pandestegte konkurrent.

Men passer du ikke på, kan bøffen fra grillen ende med at blive fyldt med skadelige stoffer kaldet stegemutagener.

Det fortæller Margit Dall Aaslyng, der er seniorprojektleder hos Teknologisk Institut.

- De skadelige stoffer bliver dannet via en reaktion i kødet mellem aminosyrer og keratin. Jo varmere det er, desto hurtigere sker reaktionen, siger hun.

Derfor er det vigtigt, at kødet ikke kommer for tæt på varmen, samtidig med at kødet heller ikke må få høj varme i for lang tid.

Her er nemlig den største risiko for at udvikle stegemutagenerne, som kan være kræftfremkaldende, lyder det fra Margit Dall Aaslyng.

Problemet opstår typisk, når vi tænder op i grillen og ikke tænker over, hvor meget varme en grill egentlig producerer. Det fortæller Kim Schulz, der er grillekspert og tidligere medlem af det danske grilllandshold.

- Mange har en tendens til at banke varmen op ved at fylde en grillstarter op til toppen. I stedet for at fyre helt op, så har vi måske kun brug for en lavere temperatur, og så kan du nøjes med et halvt rør med grillkul eller halvt blus på gasgrillen, siger han.

På den måde kan du dele grillen op, så kun halvdelen er fyldt med kul. Det betyder, at du har et sted på grillen, hvor kødet kun får indirekte varme.

- Sørg for at brune kødet af over varmen, og læg det derefter til side for at få den varme, det skal have, siger Kim Schulz.

Margit Dall Aaslyng fortæller også, at metoden med at bruge den indirekte varme er den mest skånsomme. Det kan nemlig fjerne risikoen for at få branket kød, som ofte indeholder de skadelige stoffer.

- Skulle kødet blive branket, så kan man skære det brankede af, for stegemutagenerne sidder kun i overfladen, siger hun.

Hun slår også fast, at stegemutagener ikke kun skabes på grillen, men også kan forekomme ved almindelig pandestegning. Derfor er det altid vigtigt at justere varmen, så dit kød ikke bliver branket.

Fakta: Den rette stegning af grillbøffen

Kim Schulz anbefaler, at man bruger et stegetermometer, så man kan ramme den rette kernetemperatur i sit kød:

- Rød/rå: 52-53 grader.

- Medium/rosa:54-55 grader.

- Medium/gennemstegt: 56-57 grader.

- Gennemstegt: over 60 grader.

Kilde: Kim Schulz.

/ritzau fokus/

  • PLUS Steg grillbøfferne på den sunde måde
    Grillekspert Kim Schulz anbefaler, at man bruger et stegetermometer, så man let kan tilberede kødet, som man vil have det. Foto: Scanpix/Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen