cookie-og-privatlivspolitik
Dårlig lugt i tøj kan bekæmpes med vask ved høje temperatur eller desinficerende vaskemidler, men det er også vigtigt at lade tøjet tørre helt, inden det bliver lagt på plads, for ellers ligger det fugtigt i skabet. (Arkivfoto)
Dårlig lugt i tøj kan bekæmpes med vask ved høje temperatur eller desinficerende vaskemidler, men det er også vigtigt at lade tøjet tørre helt, inden det bliver lagt på plads, for ellers ligger det fugtigt i skabet. (Arkivfoto)
Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Livsstil

Stinker dit tøj? Bekæmp lugten med to våben

Det kan være irriterende, når svedlugten ikke vil slippe løbetrøjen eller arbejdsskjorten. Men to metoder er effektive: temperatur og vaskemiddel.
16. januar 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Det kan være både irriterende og pinligt at stå på arbejdet eller i supermarkedet og fornemme en gammel svedlugt komme snigende fra trøjen, som ellers burde være ren.

Men lugten af sved skyldes bakterier, som bliver siddende i tøjet. Det fortæller Louise Grønhøj, som er rengøringsekspert ved Basic Clean.

- Mikroorganismerne gemmer sig i fibrene, som tøjet er vævet af. De små tråde er lidt spaltede, og dem hopper svedmikroorganismerne ned i og putter sig, siger hun.

Det forklarer Charlotte Fischer, som er seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, også.

- Bakterierne skal man have slået ihjel, og det kan man gøre med enten temperatur eller vaskemiddel.

Annonce

Det samme gælder tøj, der lugter jordslået eller hengemt.

Både Charlotte Fischer og Louise Grønhøj råder til at vaske tøjet ved 60 grader, hvis det kan tåle det.

- Det vil være godt at få vasket tøjet ved 60 grader, for det slår bakterierne ihjel, mens 30-40 grader bare ikke altid er nok.

- Kan tøjet ikke tåle det, kan man bruge noget desinficerende middel, og det behøver ikke være dyre specialprodukter, siger Charlotte Fischer.

Ifølge Louise Grønhøj kan du lave en opløsning af vand og desinficeringsmiddel og lade tøjet ligge i det i 10-20 minutter.

Annonce

- Det vigtige er, at når man tager det op, så skal man hænge det op og lade det hænge, til det er tørt, og så give det en tur i vaskemaskinen på det højeste antal grader, det kan tåle.

Hun forklarer, at det ikke er nødvendigt at gøre, hver gang du har brugt tøjet.

- Man kan gøre det, når tøjet begynder at lugte dårligt. Der kan sagtens gå en måned eller to, før problemet opstår.

En anden ting, som mikroorganismer ikke kan tåle, er kulde, forklarer Louise Grønhøj.

- Så hvis man ikke lige har tid til at lægge tøjet i blød, så kan man komme det i en pose, lægge det i fryseren natten over og vaske det bagefter.

Annonce

Lugter tøjet i stedet af røg, så kan du lægge det i vaskemaskinen og hælde lidt husholdningseddike ved, fortæller Louise Grønhøj.

Til slut skal tøjet altid tørre helt, inden det lægges sammen, så det ikke ligger fugtigt i skabet.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE