cookie-og-privatlivspolitik
Coronakrisen har blandt andet sat sine spor på filmenes premieredato. Flere film springer biograferne over - og får premiere direkte på streaming. Og dermed er der heller ikke samme forsinkelse mellem, hvornår filmene udkommer i USA og Danmark. Tidligere har film ellers typisk været testet nogle måneder på det amerikanske marked, før de fik premiere i Danmark. (Genrefoto)

3

Billeder

Coronakrisen har blandt andet sat sine spor på filmenes premieredato. Flere film springer biograferne over - og får premiere direkte på streaming. Og dermed er der heller ikke samme forsinkelse mellem, hvornår filmene udkommer i USA og Danmark. Tidligere har film ellers typisk været testet nogle måneder på det amerikanske marked, før de fik premiere i Danmark. (Genrefoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Livsstil

Stuepremiere og streamingkrig: Sådan bliver 2021

Fremtidens tv- og filmoplevelser er personaliserede, interaktive og får premiere direkte i stuen.
10. januar 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

2020 blev året, hvor streamingkrigen for alvor brød ud, og danskerne har aldrig haft et større udvalg af film og tv at vælge imellem.

Samtidig buldrer den teknologiske udvikling afsted.

Men hvad rykker inden for film og tv inden i det kommende år?

Eksperterne guider.

1) Streamingkrigen fortsætter

Rekordmange streamingtjenester har gjort deres indtog i 2020.

Og paletten bliver endnu større fremover, siger Rasmus Larsen, der som redaktør på tech- og tvmediet Flatpanels følger markedet tæt.

- Warner-koncernen er på vej med HBO Max, Paramount kommer med Paramount Plus, NBC Universal kommer med Peacock, og Disney barsler med en tjeneste kun med indhold til voksne, siger han.

Faktisk kan udbuddet slå rekord.

Og det varsler et endegyldigt farvel til den klassiske tv-pakke.

- I stedet skræddersyr man sit eget, personlige underholdningsunivers, siger Rasmus Larsen.

2) Internet

Fra 2021 rulles 5G for alvor ud i Danmark, og samtidig får den almindelige 4G-forbindelse et løft.

Det vil også kunne mærkes, siger Torben Rune, der er civilingeniør med speciale i teledækning og computerteknologi.

- 5G giver på sigt mulighed for at streame film, videomøder og spil med en forsinkelse på mindre end et millisekund, siger han.

Dermed kan underholdningsbranchen bygge store eksterne servere, som herefter "live-transmitterer" indhold hjem til din stue, når du klikker play.

- Det betyder, at eksempelvis din smartphone kan vise film eller spil i bedre kvalitet, fordi det ikke er telefonens eget grafikkort, men derimod en server uden for huset, som står for kvaliteten, siger Torben Rune.

3) Premiere i stuen

Mange biografer har været lukket under corona.

Derfor går filmbranchen nye veje.

- 2020 har sat skub under filmselskabernes digitale omstilling. Og vi har set en spirende tendens, hvor premierefilm distribueres nye steder, siger Rasmus Larsen.

Mest opsigtsvækkende var nok den nye "Mulan", som i september sprang biograferne over og fik premiere direkte på Disneys streamingtjeneste.

- Den tendens bliver større i 2021. Og for danskerne betyder det, at de får hurtigere adgang til premierefilm hjemme i stuen, siger Rasmus Larsen.

4) Interaktivt tv

Vi kommer også til at se en tendens, hvor gaming, streaming og filmoplevelser smelter mere sammen, siger Torben Rune.

Rasmus Larsen bakker op og peger på, at Netflix allerede har taget de første skridt.

Streaminggiganten har nemlig lavet nogle serier, hvor du bliver stillet over for nogle valg undervejs - og så afhænger handlingen herefter af, hvilke valg du traf på vegne af hovedpersonen.

- Som forbruger vil man opleve, at man i stigende grad bliver en aktiv del af handlingen - frem for en passiv beskuer, siger Rasmus Larsen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce