Annonce
Bolig og livsstil

Styr uden om unødvendig kemi i solcremen

50 procent af danskerne har hudtype to. Det betyder, at man skal være forsigtig, når uv-indekset er oppe på tre eller mere. 11 procent af danskerne har hudtype et, hvor solbeskyttelse næsten altid er nødvendigt udenfor om sommeren i Danmark. Foto: Scanpix/Kristoffer Juel Poulsen

Bliv klædt på til at beskytte dig selv og dine børn bedst muligt mod både sol og skadelige stoffer.

I år er der ikke gået mere end nogle dage mellem sne og strålende solskin, og derfor har de fleste vinterblege danskere brug for et beskyttende lag solcreme ved gensynet med solens skrappe stråler.

Men historier om mistænkt hormonforstyrrende og allergifremkaldende stoffer i solcremer har også gået deres sejrsgang.

Bliv klogere på, hvad du kan gøre for at beskytte dig selv og dine børn bedst muligt - mod både sol og skadelige stoffer.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk Kemi er den letteste og meste brugervenlige måde at styre uden om uønsket kemi at gå efter mærkerne.

- Gå efter miljømærket Svanen og Astma-Allergi Danmarks Den Blå Krans. Så får du en solcreme, hvor der er taget hensyn til indholdsstoffer, og som ikke indeholder en række problematiske stoffer - både i forhold til miljø, allergi og mistænkt hormonforstyrrende stoffer, råder Stine Müller, som er projektchef hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Man bør også overveje, om man ønsker en solcreme, der indeholder parfume. Parfumestoffer udgør nemlig en risiko i forhold til allergi.

Solcreme bliver brugt over det meste af kroppen og i rigelige mængder. Der er altså grund til at være opmærksom på indholdet, fordi stofferne i cremen bliver smurt ud over hele kroppen, forklarer Stine Müller.

I efteråret besluttede EU-Kommissionen, at parfumestoffet hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde (HICC) skal forbydes i kosmetik og plejeprodukter.

Det er dog en længere proces, hvor producenterne først får to år til at udfase stoffet fra produktionen. Herefter går der yderligere to år, hvor forhandlerne må sælge de resterende produkter.

Derfor er det oplagt, at man selv aktivt forsøger at undgå parfumestoffet, siger Stine Müller. Det kan man gøre ved at vælge miljømærkerne Svanen og EU-Blomsten, Den Blå Krans eller bruge appen Kemiluppen, som også skanner for det.

Selv om din solcreme lover at være økologisk eller naturlig, er det ikke ensbetydende med, at den ikke kan indeholde allergifremkaldende stoffer eller parfume, lyder rådet fra Astma-Allergi Danmark.

Overvej at skifte solcreme i løbet af sæsonen, så du ikke kontinuerligt udsættes for de samme stoffer og solfiltre, råder Astma-Allergi Danmark.

Når man beskytter sig mod solen, bør man først tænke i tøj, hat og skygge, tilføjer Stine Müller. Brug solcreme på kroppens øvrige steder, der ikke er dækket.

Hvis man ikke er særligt sensitiv eller sart over for solen, kan mange danskere sagtens bruge faktor 15 i Danmark.

- Det kan ofte ikke betale sig at købe produkter med en højere beskyttelse end faktor cirka 15. Ved faktor 15 beskyttes du mod cirka 93 procent af uv-b-strålerne, og du får kun fem procent mere beskyttelse, hvis du for eksempel bruger en faktor 50, lyder rådet på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Det er dog en forudsætning, at man smører rigeligt med solcreme på. Ellers får man ikke den dækning, der står på flasken.

- Vælger du en solcreme med en højere faktor, udsættes du for højere koncentrationer af uv-filteret. Generelt giver en højere koncentration af et stof en større risiko for allergi, står der på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside.

Befinder man sig på havet, hvor genspejling fra vandet gør strålingen stærkere, eller tager man på ferie sydpå, hvor uv-indekset kan være noget højere, bør man til gengæld skrue op for faktoren.

Fakta: Beskyt dig efter hudtype

- Vælg en bredspektret solcreme, som beskytter mod både uv-a- og uv-b-stråler.

- På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside kan man teste sin hudtype og dermed få retningslinjer for, hvor meget sol man kan tåle afhængigt af uv-indekset.

- Appen UV-indeks guider til, hvad det forventede uv-indeks er i Danmark og udlandet.

Kilde: Miljøstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse.

/ritzau fokus/

  • Solcreme
    50 procent af danskerne har hudtype to. Det betyder, at man skal være forsigtig, når uv-indekset er oppe på tre eller mere. 11 procent af danskerne har hudtype et, hvor solbeskyttelse næsten altid er nødvendigt udenfor om sommeren i Danmark. Foto: Scanpix/Kristoffer Juel Poulsen
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan