cookie-og-privatlivspolitik
Ifølge Visitdenmark er der godt 40.000 sommerhuse at leje i Danmark, hvoraf de fleste ejes af privatpersoner. (Arkivfoto)
Ifølge Visitdenmark er der godt 40.000 sommerhuse at leje i Danmark, hvoraf de fleste ejes af privatpersoner. (Arkivfoto)
Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

Livsstil

Tænk over dette før du udlejer sommerhuset

Der er især tre ting, du skal være opmærksom på, inden du begynder at leje dit sommerhus ud til feriehungrende danskere.
18. januar 2021 kl. 07:00 Af Ritzau

Annonce

For manges vedkommende foregår tidens ferier i Danmark, hvilket skaber rift om landets sommerhuse.

Og vil du tjene lidt penge på situationen ved at udleje dit fritidshus, så bør du tænke over flere ting, inden du går i gang.

1) Antallet af udlejningsuger

Gør op med dig selv, hvilken type udlejer du vil være. Er du den semiprofessionelle, der går efter at leje sommerhuset ud i de 41 uger, det maksimalt er tilladt, eller ønsker du blot at leje ud i 10 til 12 uger om året?

- Det kan have betydning for, hvorvidt det økonomisk bedst kan betale sig at udleje sommerhuset gennem et udlejningsbureau eller stå for det selv, vurderer Jørgen Munksgaard Rasmussen, der er boligøkonomisk ekspert ved Bolius.

Annonce

Udlejer du sommerhuset gennem et udlejningsbureau, kan du i 2021 få et fradrag på 42.700 kroner, mens det kun er de første 11.700 kroner, der er skattefrie, hvis du selv står for udlejningen.

Du bør dog ikke lade dig lokke af det høje fradrag, før du har regnet på, hvad der er mest optimalt for dig.

- Man skal passe på med at overvurdere værdien af det store skattefradrag, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

- Lejer du eksempelvis selv sommerhuset ud i 10 til 12 uger om året, vil du typisk være bedre tjent med et lille skattefradrag og til gengæld spare udlejningsbureauets provision på 35-40 procent, fortsætter han.

2) Fiks boligens småskavanker

Annonce

Tingene skal være i orden på en anden måde i dit sommerhus, når du lejer det ud.

Derfor duer det ikke at have et sofabord, hvor benet er vakkelvornt, eller en række sikringer, der altid springer, når der bliver tændt for vandkogeren og ovnen på samme tid.

- Man har selv vænnet sig til sådanne skavanker i ens sommerhus, men det går ikke, når man lejer det ud - lejerne ved ikke, hvordan de fikser det, forklarer Carlos Villaro Lassen, der er administrerende direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening.

3) Forsikringen

Kast dig ikke ud i udlejningseventyret, før du ved, hvordan du er forsikret, hvis ting bliver stjålet eller ødelagt.

Annonce

Har du en almindelig fritidshusforsikring, så dækker den, hvis eksempelvis boligen brænder, men ikke, hvis en lejer ødelægger eller stjæler noget, da du selv har lukket gæsterne ind.

- Hvis en lejer har lavet en skade, har man typisk brug for en udvidet dækning - eksempelvis en lejeskadeforsikring, siger Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent i Forsikringsoplysningen.

- Husk at undersøge, hvad den dækker, så man ikke tror, man får noget, man ikke gør, fortsætter hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE