cookie-og-privatlivspolitik
Du kan bruge vejrtrækningsøvelser eller lydfiler til at opbygge en meditationspraksis. Dansk Center for Mindfulness har øvelser og lydfiler liggende på deres hjemmeside. (Modelfoto)
Du kan bruge vejrtrækningsøvelser eller lydfiler til at opbygge en meditationspraksis. Dansk Center for Mindfulness har øvelser og lydfiler liggende på deres hjemmeside. (Modelfoto)
Foto: colourbox.dk/Free

Livsstil

Tag din pause seriøst og tyvstart hjernens oprydning

Din hjerne har brug for ro til at sortere og arkivere - og du kan give den et forspring med velgørende pauser i løbet af dagen.
09. september 2019 kl. 12:00 Af Ritzau

Annonce

Du vender og drejer dig i sengen.

Og da søvnen endelig er indtruffet, vågner du med et sæt og kommer i tanke om, at du skal huske computeren i morgen, og at aftensmaden skal stå på bordet tidligere end normalt, så ungerne kan nå til spejder.

Søvnen er din hjernes uundværlige rum til at sortere, arkivere og konsolidere alle de indtryk, den er blevet stopfodret med hele dagen. Men der kan stå så meget i kø, at det kan være svært at overkomme opgaven.

Den gode nyhed er, at du kan give hjernen et forspring i processen.

- Man tyvstarter lidt på en god nats søvn, når man holder pauser. Det giver hjernen en chance for at starte oprydningen, siger Ellen Garde, som er læge og hjerneforsker ved Hvidovre Hospital og tilknyttet Københavns Universitet.

- Hvis man forestiller sig et fuldstændig overfyldt skrivebord, så begynder man fra den ene ende, gennemgår stakkene og får fordelt det hele i foldere - eller i skraldespanden, forklarer hun.

Men hvad skal sådan en pause bestå af for at være guf for hjernen?

Det handler om at sige farvel til stimuli og i stedet vende opmærksomheden indad et øjeblik. Hvordan du derudover bedst kobler fra, er op til dig. Og det kræver ikke mere end et par minutter.

- Find en måde, hvor du kan lukke alt ude. Det er helt individuelt, hvad der virker bedst - det kan være at finde et stille hjørne, hvor du kan sidde og kravle indad, siger Ellen Garde og tilføjer:

- For mange virker det at fokusere på vejrtrækningen. Jeg kan selv godt lide at danne et beroligende billede inde i hovedet af bjerge eller bølger.

Hun nævner, at du eventuelt kan bruge ti minutter af din frokostpause på at finde ro i et hjørne for dig selv.

Karen Johanne Pallesen har en ph.d. i medicin og arbejder som lektor på Dansk Center for Mindfulness under Aarhus Universitet.

Hun lægger vægt på, at pausen skal bruges på at komme til stede i nuet og være nærværende. Det er nemlig med til at sænke kroppens stressrespons og give ro.

- Den første indgang til at komme til stede i nuet ved meditation vil ofte være at fokusere på åndedrættet, siger Karen Johanne Pallesen og uddyber:

- Hvis man eksempelvis sætter sig ned og trækker vejret roligt, så instruerer man hjernen i, at her er fred og ro og ingen fare på færde.

Når du først har lært teknikken, bliver det også lettere at komme ind i samme tilstand, når du skal sove.

- Det er vigtigt for at kunne slukke for stressresponsen, og det betyder også, at man lettere kan komme ind i søvnen, siger hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce