cookie-og-privatlivspolitik
Det er svært at arbejde sig ud af sin gæld helt alene. Derimod bør man tale og forventningsafstemme med sin omgangskreds, så de også er med på præmisserne. (Arkivfoto)
Det er svært at arbejde sig ud af sin gæld helt alene. Derimod bør man tale og forventningsafstemme med sin omgangskreds, så de også er med på præmisserne. (Arkivfoto)
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Livsstil

Tal med dine fortrolige om din gæld

Hvis du har rod i økonomien, er det ikke bare vigtigt at få lagt en plan, men også at tale med andre om gælden.
13. januar 2020 kl. 10:00 Af Ritzau

Annonce

Evigt overtræk, spredte lån og en konstant knude i maven.

En del danskere snubler i økonomien, og for nogle ender det med livslang gæld.

Men hvis du har besluttet, at 2020 skal være året, hvor du får økonomien på ret kurs, vil det være klogt at tale med dine nærmeste om det.

- Vi oplever, at økonomiske problemer er enormt tabuiseret og svært at tale med omgivelserne om. Og det er en skam, for det gør det sværere at håndtere, siger Lone Buchardt, der er projektchef i Forbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning.

Problemer med økonomien kan eksempelvis være forbundet med en følelse af skam, manglende mådehold og kontroltab.

Derfor kan man have tendens til at holde problemerne for sig selv. Men så kan det også være svært at gøre noget ved.

- At tale om det kan være vejen til, at man får gjort noget ved det. Ellers eksisterer gælden kun i netbanken og som en knude i maven, man ikke tør forholde sig til, siger Morten Holm Steinvig, der er specialkonsulent i finansielt forbrug og tilknyttet Finanstilsynet.

Samtidig bliver problemerne også lettere at forebygge og løse fremover.

Eksempelvis i forhold til socialt forbrug, som er en hyppig faldgrube til overforbrug. For det kan være svært at skuffe sine omgivelser.

- Vores forbrug hænger ofte sammen med omgivelsernes forventninger til livsstil, fødselsdagsgaver og ferier. Derfor kan det sociale forbrug være svært at sige nej til, siger Lone Buchardt.

Årsløn er en anden faktor, som spiller ind. Og måske derfor kan gæld og overforbrug være tabubelagt.

- Et forbrugslån på 20.000 kroner vil alt andet lige være et større problem for nogle end andre - afhængig af indkomst, siger Morten Holm Steinvig.

Derfor er det en fordel, at din inderkreds er med på, hvordan landet ligger. For ligesom med en slankekur bliver man let påvirket af andres vaner.

- Der er sociale relationer i ens liv, som indebærer et vist forbrugspres. Så det vil være en god idé at forventningsafstemme med omgivelserne, hvis man vil give den en skalle og banke sin gæld af, siger Morten Holm Steinvig.

Samtidig er det en vigtig del af erkendelsesprocessen, at du hører dig selv sætte ord på problemerne.

- Når man har sagt det til en fortrolig, så forpligter man sig også på en anden måde til at gøre noget ved det, siger Lone Buchardt.

- Nogle er bange for, at de fremstår, som om de ikke har styr på det, hvis de må sige nej til noget på grund af økonomien. Men i virkeligheden er det netop at have styr på tingene, fordi man tager ansvar, siger Lone Buchardt.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce