cookie-og-privatlivspolitik
Pensionsselskabet PFA råder par til at tale om pension og lave en aftale, som er fair for begge parter, inden de får børn. Undersøgelser viser nemlig, at der sker en skævvridning mellem de to parters pensionsindbetaling de første ti år efter første barn, fordi den ene part ofte går ned i tid. Og det er en kæmpe ulempe for den ene part, hvis man en dag går fra hinanden.
Pensionsselskabet PFA råder par til at tale om pension og lave en aftale, som er fair for begge parter, inden de får børn. Undersøgelser viser nemlig, at der sker en skævvridning mellem de to parters pensionsindbetaling de første ti år efter første barn, fordi den ene part ofte går ned i tid. Og det er en kæmpe ulempe for den ene part, hvis man en dag går fra hinanden.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Tal om pension med din partner før I får børn

Hvis man ikke laver en fair aftale med sin partner om pension, inden man får børn, kan det få store økonomiske konsekvenser for den, der arbejder mindst.
12. oktober 2021 kl. 10:00 Af Ritzau

Når man indgår i et seriøst parforhold, er det en god idé at tale om økonomi.

For faktisk kan det få store økonomiske konsekvenser, hvis man glemmer eller undgår at tale om pension. Især hvis man stifter familie sammen.

Pensionsordningen bliver nemlig mindre, hvis den ene part går ned i tid for at arbejde mere i hjemmet og være den primære omsorgsperson for børnene.

Det fortæller Carsten Holdum, som er forbrugerøkonom hos pensionsselskabet PFA.

- Det er vigtigt, at man taler om, hvordan ens pensionsopsparinger kommer til at se ud, hvis man ikke arbejder lige meget eller tjener det samme. Og så er det en rigtig god idé, at man laver aftalerne, imens man er gode venner, siger han.

Annonce

Parterapeut Christiane Meulengracht kan godt genkende billedet af, at par ofte har svært ved at tale om økonomi. Faktisk er emnet blandt de største stridspunkter i parforhold.

Derfor kommer hun med gode råd til, hvordan man kan gøre det lidt lettere at tale om.

- Aftal et afgrænset tidspunkt for, hvornår I skal tale om jeres pensionsordninger. Og sørg for, at I ikke bliver forstyrret imens. Indsaml information inden, og find ud af, hvilke mulige løsninger I kan vælge mellem, siger hun.

Her foreslår hun helt konkret, at man kan tage den første samtale sammen med en pensionsrådgiver, som både kan give neutrale informationer og samtidig virke som mægler.

Christiane Meulengracht er da også enig med Carsten Holdum i, at det er en samtale, man skal have i "fredstid".

Annonce

- Man skal ikke tage beslutningen, når man er maks. presset, midt i et skænderi eller på vej ud af forholdet. Den mest fair løsning for begge parter, findes, imens man er gode venner og nærværende, siger hun.

Carsten Holdum forklarer, at selv om man måske ikke mærker den store økonomiske forskel, hvis man har fællesøkonomi, så vil den, der går ned i tid, indbetale mindre til sin pensionsordning.

Og det kan føles urimeligt, hvis man en dag går hver til sit.

- Vi oplever, at folk bliver kede af det og vrede, fordi de synes, at det er urimeligt, at den ene part har en meget større pension end den anden, siger forbrugerøkonomen.

Hvis man ikke har lavet en fair økonomisk løsning, som er rimelig for begge parter, er der ikke så meget, man kan gøre, hvis man først går fra hinanden, siger han.

Annonce

- En pensionsordning er nemlig anderledes, end det formuefællesskab man har, når man er gift, fordi en pension er personlig, siger han og fortsætter:

- Man skal derfor forsøge at minimere den konflikt, der muligvis kan komme, hvis man en dag skal skilles. Det kan man gøre, ved at man fra start af får fastlagt spillereglerne for økonomien.

Hvis man ønsker, at pensionsordningerne skal være lige store, så er det nemmeste, at man undervejs sætter lige mange penge ind på de to pensionsordninger, foreslår forbrugerøkonomen.

- Hvis den ene part går ned i tid, kan man også bare fastholde den betaling man allerede havde, imens man arbejdede på fuld tid. For så bliver pensionsordningen lige så stor, som den ellers ville have været, siger Carsten Holdum.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE