cookie-og-privatlivspolitik
Den 1. september træder en ny ferielov i kraft. De feriedage, du optjener i overgangsperioden fra september 2019, til den nye ferielov træder i kraft samme dato i 2020, bliver indefrosset, til du går på pension. (Modelfoto)
Den 1. september træder en ny ferielov i kraft. De feriedage, du optjener i overgangsperioden fra september 2019, til den nye ferielov træder i kraft samme dato i 2020, bliver indefrosset, til du går på pension. (Modelfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Timelønnet: Dobbelttjek dine feriepenge

Flere timelønnede oplever, at feriepengene ikke stemmer. Har der været problemer med din løn i årets løb, skal du være ekstra opmærksom.
11. april 2019 kl. 13:00 Af Af Grith Larsen/ritzau fokus/

Annonce

Du skal ikke trække solhatten ned over øjnene, når du som timelønnet får dine feriepenge.

Feriepenge udgør 12,5 procent af din løn, så det kan godt blive til en solid sjat på et år.

Hos fagorganisationen Djøf får man op til 1. maj - hvorfra feriepengene kan udbetales - dagligt en håndfuld henvendelser fra især studerende, som ikke har fået de feriepenge, de har krav på.

- Vi oplever nogle gange problemer i små virksomheder, hvor man ikke altid har et automatisk setup, men alt gøres manuelt af arbejdsgiveren, siger chefkonsulent Bella Lea Buono fra Djøfs Rådgivningscenter.

Så ligesom du altid bør kigge dine lønsedler grundigt igennem, gælder det også feriepengene.

Først og fremmest skal du dobbelttjekke, om dine vagter stemmer overens med timerne, der er registreret på lønsedlen.

- På langt de fleste lønsedler står der, hvor meget man har optjent til dato, siger Bella Lea Buono og tilføjer:

- Arbejdsgiveren har opgaven med at indberette pengene. Men vi oplever, at det ikke er altid, det sker.

Er der problemer, skal du henvende dig til den pågældende arbejdsgiver. Kan du ikke komme igennem, eller kan I ikke blive enige, skal du kontakte din fagforening.

Har du ikke en fagforening, eller kan fagforeningen ikke hjælpe, er det Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der træffer afgørelse.

Det gør den blandt andet i tvister om optjening og afholdelse af ferie samt om ind- og udbetaling af feriepenge.

Har der været problemer med lønnen i årets løb, skal du være ekstra opmærksom på feriepengene, pointerer Bella Lea Buono.

- Arbejdsgivere indberetter typisk feriepengene per kvartal. Så det er simpelthen at logge ind på sin feriekonto løbende og tjekke, om man har fået det, man har berettiget til, råder hun.

Har du feriepenge til gode fra det ferieår, vi er i nu, skal du som udgangspunkt afholde din ferie inden 30. april, understreger Søren Balslev, områdechef i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet.

Men du kan også få pengene i hånden.

- Hvis ikke man afholder sin ferie i ferieåret, får man pengene udbetalt automatisk, hvis beløbet er under 2250 kroner, forklarer han.

Ellers skal du i perioden mellem 1. maj og 30. september ansøge om at få dem udbetalt via borger.dk.

Det kan du gøre, hvis feriepengene stammer fra et ophørt ansættelsesforhold eller vedrører den femte ferieuge, siger Søren Balslev.

- Man kan også få dem, hvis man har holdt sin ferie uden at hæve sine feriepenge, eller hvis man for eksempel på grund af sygdom har været forhindret at holde sin ferie, tilføjer han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce