cookie-og-privatlivspolitik
Hvis du overvejer at købe en ejerlejlighed, bør du sætte dig ind i, hvordan fordelingen af fornyelses- og vedligeholdelsespligten er i ejendommen. (Arkivfoto)
Hvis du overvejer at købe en ejerlejlighed, bør du sætte dig ind i, hvordan fordelingen af fornyelses- og vedligeholdelsespligten er i ejendommen. (Arkivfoto)
Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Tjek dit økonomiske ansvar før du køber lejlighed

Du skal være bevidst om fornyelses- og vedligeholdelsespligten, hvis du vil undgå uventede udgifter, når du køber en ejerlejlighed.
19. september 2019 kl. 14:00 Af Ritzau

Annonce

Du er netop rykket ind i din nye lejlighed, da der pludselig ryger en regning ind af brevsprækken. Regnen drypper gennem bygningens tag, og en del af regningen skal du betale.

Når du køber ejerlejlighed, kan du være medansvarlig for den udvendige vedligeholdelse.

Og derfor er der et par ting, du skal have med i overvejelserne, inden du sætter din underskrift, hvis du vil spare dig selv og din økonomi for uventede udgifter.

Først og fremmest skal du læse vedtægterne for ejerforeningen, forklarer byggesagkyndig Bo Halm Andersen fra konsulentfirmaet Ebas, som blandt andet udarbejder tilstands- og energimærkningsrapporter.

Her kan du se, hvordan fordelingen af fornyelses- og vedligeholdelsespligten er i ejendommen.

- Her kan man blandt andet se, om man har ansvaret for klimaskærmen i form af vinduer og døre, eller om det er fælles, siger han.

Hvis du er ansvarlig for fornyelse, kan det betyde, at du ikke blot har pligt til male vinduerne, men også til at skifte dem, hvis de trænger.

Det betyder også, at du kan komme til at betale en andel af udgifterne til fornyelse af hele ejendommen. Så selv om din lejlighed ligger på første sal, skal du være med til at betale for et nyt tag, hvis det drypper på beboerne på kvisten.

Sideløbende er det vigtigt, at du forholder dig til, hvordan den generelle vedligeholdelsesmæssige stand er i ejerforeningen, og hvordan den er sammenholdt med økonomien.

Her kan du med fordel tage et kig på bestyrelsens arbejde.

- Tager de problemerne, som de kommer, venter de med at renovere, til de hører, at nogle har fået en tagsten i hovedet, eller kigger de fremad, siger Claus Vogelius, der er juridisk rådgiver hos rådgivningshuset Bomae.

Ejendommens facade kan give dig et godt indblik i ejendommens stand. Desuden kan du med fordel undersøge, hvornår ejendommens vinduer, tag og udvendige flader sidst er skiftet og tilset.

Er ejendommens vinduer af ældre dato skal de formentlig udskiftes inden for nærmeste fremtid, hvormed fællesudgifterne må forventes at stige.

Omvendt kan høje fællesudgifterne være et udsagn for, at store dele af ejendommens fællesarealer er nyligt udskiftet.

Se også på foreningens opsparing og eventuelt planlagte renoveringsprojekter.

- En opsparing på to millioner kan gå fra at være rigtig godt til at være helt utilstrækkeligt, hvis der er vedligeholdelsesopgaver for syv millioner, forklarer Claus Vogelius.

Resten af regningen ender nemlig hos beboerne.

- Man betaler ofte beløbet af løbende, så man skal ikke lade sig afskrække fra at købe en lejlighed. Men man skal være klar over, at udgifterne kan komme, siger Bo Halm Andersen.

Sørg derfor for, at der er lidt ekstra luft i din økonomi.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce