cookie-og-privatlivspolitik
Cirka hver femte dansker bruger deleøkonomiske tjenester som Airbnb, viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik. Men der er ikke meget deleøkonomi over eventuelle skader efter udlejningen. For typisk dækker din indboforsikring ikke. (Genrefoto)
Cirka hver femte dansker bruger deleøkonomiske tjenester som Airbnb, viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik. Men der er ikke meget deleøkonomi over eventuelle skader efter udlejningen. For typisk dækker din indboforsikring ikke. (Genrefoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Tjek forsikringen: Ferieudlejning kan koste dig dyrt

Din indboforsikring dækker typisk ikke, når du udlejer din bolig. Læs her, hvordan du undgår at ende med regningen for smadret service og ødelagte lamper.
11. oktober 2019 kl. 14:00 Af Ritzau

Annonce

Det bliver mere og mere populært at udleje boligen, mens man selv er på ferie.

Men kommer du hjem til rødvinspletter på parketgulvet eller en splintret mingvase, kan du ende i en forsikringsmæssig knibe.

Udlejer du dit private hjem, har du nemlig selv budt folk indenfor, og så er det lejers ansvarsforsikring, der skal dække eventuelle skader.

Men stiller lejeren sig på bagbenene, står du selv med regningen. Udlejningsportaler som Airbnb stiller typisk en form for garanti, men den omfatter for eksempel ikke slitage eller mistede ting.

- Derfor er det en god idé at kontakte sit forsikringsselskab, inden man lejer sit hjem ud, for at få afklaret ens dækning, råder skadeschefen i Alka Forsikring, Charlotte Dietzer.

- I takt med at der er kommet flere udlejningstjenester, kan du nemlig tilkøbe en tidsbegrænset forsikring, der specifikt dækker lejeforhold.

Men inden du investerer i en tillægsforsikring, skal du sætte dig grundigt ind i betingelser og detaljer.

For der er mange ting at tage højde for, forklarer advokatfuldmægtig Jacob Worsøe Nielsen, specialist i lejeret hos Paragrafadvokaterne.

Har forsikringsselskabet for eksempel særskilt reguleret forsikringsforholdet som udlejning, og er gæstebudsskader - som vinpletter og smadret porcelæn typisk vil være dækket ind under - omfattet af dækningen?

- Hvis forsikringen dækker gæstebudsskader, kommer det også an på, hvordan personen, der bor i ens lejlighed i ferien, anses fra forsikringsselskabets side - er der tale om en gæst eller en lejer, forklarer Jacob Worsøe Nielsen.

Vilkårene kan variere fra selskab til selskab - og fra situation til situation.

Undersøg også, om forsikringen dækker ridser og skader på hvidevarer og brugsgenstande.

Gennemgå så boligens elementer i forhold til selvrisiko, præmie og den maksimale dækning på de enkelte enheder.

- Det er ikke gratis at leje sine ting ud, og man kan ikke forsikre sig ud af alt. Man skal tage højde for slitage, selvrisiko og genstandens værdi, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk fagekspert hos Videncentret Bolius.

- Der er forskel på dyrt designerservice og billigt porcelæn. Så regn på, om en forsikring kan betale sig, råder han.

Udveksler du nøgler direkte med lejeren, så gennemgå boligen sammen. Det giver bedre afklaring for begge parter.

Ser lejligheden ud på en anden måde, end da du overdrog den, så kontakt altid lejer, forsikringsselskabet under alle omstændigheder og den eventuelle tredjepart, der har formidlet kontakten, og se, om I kan finde en løsning.

- Hvis ikke er det godt at have den udvidede forsikring, siger Charlotte Dietzer.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce