cookie-og-privatlivspolitik
- Basisingrediensen er mælk, og det er jo ikke usundt. Men problemet er, at der blandt andet er tilsat sukker for at gøre det mere dessertagtigt, og det er sådan, man skal betragte det - som en dessert, siger Sisse Fagt fra DTU Fødevareinstituttet. (Genrefoto)

2

Billeder

- Basisingrediensen er mælk, og det er jo ikke usundt. Men problemet er, at der blandt andet er tilsat sukker for at gøre det mere dessertagtigt, og det er sådan, man skal betragte det - som en dessert, siger Sisse Fagt fra DTU Fødevareinstituttet. (Genrefoto)
Foto: Skovdal & Skovdal/Free

Livsstil

Tjek kartonen: Koldskål behøver ikke give sukkerchok

Koldskål er ikke bare koldskål. Der er forskel på basen, og på hvad der binder den sammen og gør den cremet.
16. maj 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Vaffelis, jordbær med fløde og iskaffe.

Nogle ting går bare aldrig rigtig af mode, men vender tilbage sæson efter sæson, i takt med at solen titter frem. Og højt på listen over sommerklassikere står også koldskålen.

Det er dog let at snyde sig selv til at tro, at den mælkehvide sommerdessert er mere sund, end det er tilfældet, fortæller Sisse Fagt, som er seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet.

- I forhold til at drikke et glas mælk er der mere sukker, fedt og flere kalorier i, og derfor må man ikke betragte det som et uskyldigt glas mælk. Det er en lille dessert. Men i den bedre halvdel af desserterne, vurderer hun.

Der er ikke noget i vejen for at nyde din koldskål i den relativt korte periode, sæsonen er ovre os, så længe du tænker over mængden. Og så kan du også kaste et blik på de forskellige varedeklarationer.

- Der er forskel på basen. Nogle er på sød- eller tykmælk, og så kommer fedtindholdet højere op. Det giver cirka dobbelt så mange kalorier i forhold til at nøjes med en mager kærnemælk, siger Sisse Fagt og fortsætter:

- Nogle varianter har op til 12-15 procent sukker tilsat, og det er meget. Det er mere sukker, end der er i sodavand. Så det kan være en skjult kaloriebombe.

Det kommer dog helt an på formålet og alternativet.

- Sammenligner du med vaniljeis, er det jo ikke noget problem, siger hun.

Mange af koldskålsprodukterne indeholder tykmælk og ofte æg. Ellers bliver konsistensen meget tyndtflydende. Indeholder koldskålen ikke eksempelvis æg, kan du nok godt forvente, at der er brugt andre midler for at opnå den fylde i produktet.

- Så putter de stabilisatorer og fortykningsmiddel i. Men de fleste har tilsat tykmælk - formentlig for at få fylde uden E-numre, siger Sisse Fagt.

Der er også nogle enkelte produkter på markedet med sødemiddel i stedet for tilsat sukker, bemærker Camilla Udsen, som er seniorrådgiver i fødevarepolitik hos Forbrugerrådet Tænk.

- Men mange vil nok foretrække den ægte vare, siger hun og foreslår, at du laver den selv, hvis du gerne vil have mindre sukker i.

- Du kan tilføje jordbær eller banen, som giver en anden type sødme, siger hun og tilføjer:

- Det er generelt en rigtig god idé at putte frugt i, så behøver man heller ikke spise så meget.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce