cookie-og-privatlivspolitik
Har du omlagt dit boliglån, så tjek din forskudsopgørelse og se, om renteudgifterne, som giver dig fradrag, har ændret sig væsentligt. I så fald skal du rette det til, hvis du vil undgå restskat næste år.
Har du omlagt dit boliglån, så tjek din forskudsopgørelse og se, om renteudgifterne, som giver dig fradrag, har ændret sig væsentligt. I så fald skal du rette det til, hvis du vil undgå restskat næste år.
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Livsstil

Tjek opgørelsen: Boligejere risikerer kæmpe skattesmæk

Renten på realkreditlån er rekordlav, og mange rigtig mange har konverteret boliglånet i løbet af året. Men der kan følge en ubehagelig overraskelse med.
05. juli 2019 kl. 08:00 Af Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus

Annonce

Har du omlagt dit boliglån til et med en lavere rente i løbet af 2019, skal du hurtigst muligt tage et smut ind på Skattestyrelsens hjemmeside.

For har du ikke samtidig opdateret din forskudsopgørelse, risikerer du nemlig et stort skattesmæk.

- Når man omlægger sit lån, gør man det typisk for at få et lån med lavere renteudgifter, siger Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent hos revisions- og rådgivningshuset BDO.

- Men det betyder også, at der er færre renter at trække fra i skatteopgørelsen, tilføjer han og forklarer, at hvis din årlige renteudgift falder med 10.000 kroner, vil det typisk give et skattesmæk på knap 3500 kroner, hvis ikke du får rettet det til.

Har du et realkreditlån på flere millioner, kan det hurtigt løbe op.

- Jo større lån der er tale om, jo mere vil renterne ændre sig, siger Henning Boye Hansen.

Og du skal rette dine renteudgifter så hurtigt som muligt, hvis du vil mærke mindst muligt til det på din lønseddel.

Jo færre måneder du fordeler merskatten over, jo færre penge får du i hånden i de pågældende måneder. Og det kan blive stramt økonomisk op til jul, som ellers typisk er en dyr måned.

- Så jo hurtigere jo bedre, siger chefkonsulenten fra BDO.

Skattesmækket kan potentielt ramme rekordmange danskere, som i løbet af i år har omlagt deres boliglån til for eksempel et 30-årigt fastforrentet lån med en procent i rente.

Hos Spar Nord oplever man således en konverteringsbølge, der tegner til at slå det hidtidige rekordniveau.

- Vi har set en meget stor konverteringsaktivitet de seneste måneder, og langt størstedelen er folk, der omlægger til et lån med en lavere rente, siger Martin Lundholm, der er chefanalytiker i Spar Nord.

Han følger udviklingen mod næste termin den 1. oktober tæt og forventer, at bølgen vil toppe rekorden, som frem til nu er april-terminen i 2005.

- Men rentefaldet har også været ganske markant, siger han og tilføjer, at renten er halveret siden omkring nytår, hvor det var toprocents-lånet, der var i høj kurs.

Han tør ikke spå om, hvorvidt de lave renter holder året ud.

- Ingen ved, hvornår det vender på en tallerken, ligesom ingen havde set det nuværende rentefald her komme med sådan en styrke, siger Martin Lundholm.

Så hvis du overvejer at hoppe med på konverteringsbølgen, er der ingen grund til at vente.

- Renterne på boliglån kan godt blive endnu lavere, men vi er nede i et niveau, hvor det er svært at få det signifikant meget bedre end i dag, siger han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce