Annonce
Bolig og livsstil

Tjek selv om du risikerer et varmesmæk til vinter

Man kan forvente en prisstigning på 10-12 procent, hvis fjernvarmeværket skifter brændsel fra halm til træflis, fortæller vicedirektør i Dansk Fjernvarme. Foto: Colourbox.com/Free, arkivfoto

Det ekstremt varme og tørre vejr kan få konsekvenser for varmeregningen til vinter. Se hele listen over de fjernvarmeværker, der fyrer med halm.

Den ekstremt varme sommer kan for nogle betyde, at de går en dyr vinter i møde. Forklaringen skal findes hos landbruget, som har trange kår med sol og tørke.

Landmændene, der producerer halm, som nogle fjernvarmeværker bruger til at fyre med, er nemlig ved at skrabe bunden for halmstrå. Og når fjernvarmeværket så pludselig skal skifte brændsel, stiger prisen.

Så hvis man får varme fra et fjernvarmeværk, som fyrer med halm, risikerer man, at varmeregningen vil stige med 10-12 procent, skriver Politiken.

Det bekræfter Kim Behnke, som er vicedirektør hos Dansk Fjernvarme.

- Lidt over 20 af værkerne, som er medlemmer hos os, har fået et brev fra den lokale landmand om, at han desværre ikke kan levere halmen, som han egentlig har en kontrakt på. Og når man så skal skifte brændsel til træflis, kan man forvente 10-12 procent i varmeprisstigning, forklarer han.

Nogle steder kan prisstigningen også blive højere, bemærker Kim Behnke. Det afhænger nemlig af, hvilken form for brændsel varmeværket skifter over til.

Skifter værket eksempelvis fra halm til fyringsolie, så må man forvente en endnu højere prisstigning.

Og der er ikke nødvendigvis frit valg på alle hylder, når fjernvarmeværkerne skal skifte brændsel. Fjernvarmeværkerne er spredt ud over hele Danmark og findes på mange af de danske øer.

- På Samsø og andre steder har man jo etableret halmanlæg, fordi man gerne ville bruge lokale ressourcer til at lave fjernvarme med, siger Kim Behnke og uddyber:

- Og det er også en rigtig god idé, men det betyder også, at det er nogle af dem, der er allermest sårbare. Der er ikke naturgas, de bare lige kan bruge af på Samsø. Så der er nogle, der kan gå hen og få det hårdt, hvis det slår igennem.

Mange af fjernvarmeværkerne, der bruger halm som brændsel, er forholdsvis små, og mange er også forbrugerejede. Derfor vil man som forbruger opleve prisstigningen direkte, forklarer Kim Behnke.

- For når forbrugerne selv ejer værket, så har de kun sig selv at hente pengene hos.

De fleste af værkerne er forholdsvis små, men der er også store værker som Lisbjerg værket ved Aarhus, som drives af de kommunale selskab AffaldVarme Aarhus.

- Men de bliver ikke så hårdt ramt, for de har faktisk allerede skiftet over til også at bruge træflis, fordi halmen er blevet dyrere på det seneste, fortæller Kim Behnke.

Når værkerne er nødt til at skifte brændsel, er der også risiko for, at aben flytter med videre. Hvis halmen skiftes ud med skovflis, så vil prisstigningen sandsynligvis følge med derover, bemærker Kim Behnke.

De mange soltimer har dog ikke gjort alle til tabere. De, der får energien fra solvarmeanlæg, kan næsten ikke få armene ned.

- De har masser af energi, og det er billigt. Vi er oppe på 107 steder, hvor man har etableret solvarmeanlæg, så de mennesker, der bor de steder, vil kunne opleve, at prisen er faldet, næste gang de bliver opkrævet for fjernvarme, siger Kim Behnke.

Listen: Disse fjernvarmeværker fyrer med halm

- Sjælland og Møn: Græsted Fjernvarme, Fors Varme Holbæk St. Merløse A/S, Hvidebæk Fjernvarmeforsyning, Høng Varmeværk, Ringsted Fjernvarme A/S, Stege Fjernvarme, Borup Varmeværk, SK Varme A/S.

- Falster: Sydfalster Varmeværk, Refa Horbelev Fjernvarme A/S, Nørre Alslev Fjernvarmeværk, Rønde Fjernvarme, Refa Gedser Fjernvarme A/S.

- Lolland: Lolland Varme A/S, Sakskøbing Fjernvarmeselskab, Øster Toreby Varmeværk, Maribo Varmeværk, Guldborgsund Forsyning, Nysted Varmeværk, Rødby Varmeværk, Holeby Fjernvarme, Rødbyhavn Fjernvarme, Skive Fjernvarme.

- Fyn: Kværndrup Fjernvarme, Stenstrup Fjernvarme, Ollerup-Vester Skerninge-Ulbølle Fjernvarme.

- Jylland og Als: Hinnerup Fjernvarme, Hvidbjerg Fjernvarme, Kjellerup Fjernvarme, Løgstør Fjernvarme, Mariager Fjernvarmeværk, Ryomgård Fjernvarmeværk, Løjt Kirkeby Fjernvarmeselskab, Hals Fjernvarme, Hørby Varmeværk, Kolind Fjernvarmeværk, Øster Hornum Varmeværk, NRGI Lokalvarme A/S, Thorsager Fjernvarmeværk, Terndrup Fjernvarme, Galten Varmeværk, Havndal Fjernvarme, Hadsten Varmeværk, Gjerlev Varmeværk, Vejen Varmeværk, Rødding Fjernvarme, Billund Varmeværk, Vestforsyning Varme A/S, Als Fjernvarme, Auning Varmeværk, Skive Fjernvarme, Tarm Varmeværk, Ørsted Fjernvarmeværk, Thisted Varmeforsyning, Nimtofte og Omegns Fjernvarmeforsyning, Boulstrup-Hou Kraftvarmeværk, Sdr. Herreds Kraftvarmeværker, AffaldVarme Aarhus, Ulbjerg Kraftvarmeværk, Mou Kraftvarme.

- Ærø: Ærøskøbing Fjernvarme.

- Bornholm: Bornholms Varme A/S.

- Langeland: Sydlangeland Fjernvarme, Lohals Varmeforsyning, Midtlangeland Fjernvarme.

- Samsø: Ballen/Brundby Fjernvarme.

Kilde: Dansk Fjernvarme.

/ritzau fokus/

  • Radiator
    Man kan forvente en prisstigning på 10-12 procent, hvis fjernvarmeværket skifter brændsel fra halm til træflis, fortæller vicedirektør i Dansk Fjernvarme. Foto: Colourbox.com/Free, arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Annonce
Annonce
Lolland

Fjerner alle skraldespande

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster