Annonce
Bolig og livsstil

Tjekliste: Sådan gør du bilen vinterklar

Inden sneen rammer Danmark, er det en god idé at gennemgå sin bil. Få her overblik over de mange ting, der bør tjekkes. Foto: Free/Colourbox

Derfor skal du blandt andet vaske bilen, rydde op i den, smøre låse og tjekke køler- og sprinklervæske inden vinteren.

Is, salt, slud og frost. Det tager alt sammen hårdt på bilen. Derfor kommer her en tjekliste til, hvad du selv kan gøre for at få bilen vinterklar.

Første ting er at skifte fra sommer- til vinterdæk - og gerne inden den første sne, siger Henrik Rasmussen, områdeleder i Falck Assistance DK.

I Danmark er det lovpligtigt, at vinterdæk har minimum 1,6 millimeters dækmønster. Han anbefaler dog at køre med mindst 3 millimeter dækmønster. Deres levetid varierer, men en tommelfingerregel er maksimalt fem år.

Vinterdækkene skal opbevares tørt, mørkt og gerne i en dækpose. Så jeg anbefaler ikke at købe brugte vinterdæk, for man ved ikke, hvordan de har været brugt og opbevaret, siger Henrik Rasmussen.

Næste trin er helt enkelt at rydde op i bilen. For gamle tæpper, aviser og klude samler fugt om vinteren, og det skaber rust, siger han. Det samme gælder bundmåtterne.

Så tjek også bundmåtterne, og tør dem på badeværelsesgulvet, hvis de er våde. Eller overvej sådan en plastbakke, man kan lægge ovenpå bundmåtterne i vinterhalvåret, siger Henrik Rasmussen.

Det er også vigtigt at få rengjort bilen udenpå. For vejsaltet sætter sig i snavset, og saltet går direkte i lakskader som et åbent sår, siger Henrik Rasmussen.

Det er også en god idé at smøre dørlåse og bagklap med lidt låseolie, selv om man oftest bruger fjernbetjenings-knappen til at låse op.

For den vinterdag, hvor bilen er løbet tør for strøm, er det noget skidt, hvis låsen ikke er smurt. Så risikerer man, at den sidder fast, siger Henrik Rasmussen. Samtidig kan du også give dørlisterne lidt silikone, så de heller ikke fryser til.

Man bør også være sikker på, ellers spørg en mekaniker, om både bilens kølervæske og sprinklervæske er frostsikret, siger Yasser Abaiji, der er teknisk konsulent hos FDM rådgivning.

Kølervæsken bør være i orden, hvis bilen regelmæssigt kommer til service. Den frostsikrede sprinklervæske kan du selv hælde på, siger han.

Vælg en sprinklervæske, der er frostsikret til 20-25 minusgrader. Så risikerer du ikke, at den stopper dysserne eller fryser på ruden, siger han.

Vinter betyder også flere timer med sparsomt dagslys. Derfor bør du også tjekke bilens lygter, siger Yasser Abaiji. Så tænd katastrofelyset, se at alle pærer lyser, og få en anden til at tjekke dit stoplys, mens du træder på bremsen.

En anden god ting kan være at få mekanikeren til at "stressteste" bilens batteri, siger Yasser Abaiji. For når vi har klimaanlæg, varmeblæsere og sædevarmen tændt om vinteren, tapper det alt sammen på batteriet.

Og når det bliver frostvejr, kan batteriet samtidig miste 50 procent af sin kapacitet. Og så står man måske med en bil, der ikke kan starte, siger Yasser Abaiji.

Hvis bilbatteriet ellers er tiptop, bør man dog ikke spare på klimaanlæg og aircondition. Tværtimod.

For det har godt af cirkulationen, og man får fugten ud af kabinen. Så det er både godt for sikkerheden, bilen og levetiden på klimaanlægget, siger Yasser Abaiji.

Fakta: Det bør du have i bilen om vinteren

- Isskraber.- Skovl.- Stort tæppe.- Lygte med nye batterier.- Slæbetov og startkabler.- Solbriller, hvis du bliver blændet af den lave vintersol. - Refleksvest - så du er synlig i vintermørket, hvis du skal rode med bilen.

Kilder: Yasser Abaiji, Henrik Rasmussen.

/ritzau fokus/

  • Sne vinter bil rust rustskader undervogn
    Inden sneen rammer Danmark, er det en god idé at gennemgå sin bil. Få her overblik over de mange ting, der bør tjekkes. Foto: Free/Colourbox
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Annonce
Annonce
Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

112

105 taget i fartkontroller

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase