Efterårets spisekammer bugner af saftige bær og velsmagende nødder.
Du kan ganske gratis plukke naturens godter, der kan trylles om til lækkerier til tallerkenen og glasset. Og i sensommeren er der masser af bær og nødder at tage af.
- Der er så mange nødder i år, det vælter frem med hasselnødder, lyder meldingen fra naturvejleder Jes Aagaard fra Naturstyrelsen.
Det hænger sammen med det vilde sommervejr sidste år. Her truede tørken nemlig træerne på livet.
- Efter sådan en nærdødsoplevelse sætter træerne en enorm mængde frø for at sikre deres fremtidige overlevelse, forklarer naturvejlederen.
Thomas Laursen har virksomheden Wildfooding, hvor han plukker grønt og urter til restauranter. Og han fortæller, at det hos restauranterne særligt er hasselnødderne i det helt tidlige stadie, der er i høj kurs.
Det vil sige, før de selv falder af træet.
- Så er de meget milde i smagen og ikke så astringente, fortæller han.
Betegnelsen astringens bruges om den smag, der får det til at trække sig lidt sammen og tørre ud i munden. Det er følelsen af at drikke en kop te, som teposen har ligget i for længe.
Plukker man de tidlige hasselnødder, er de ideelle til skaldyr og kan eksempelvis rives og drysses over jomfruhummer, foreslår Thomas Laursen.
Venter du, til hasselnødderne er faldet af træet, så smagen har ændret karakter, foreslår han at bruge dem i pesto eller i kage - gerne sammen med æbler. Vilde æbler kan du også sagtens plukke i naturen i efteråret.
Du kan også gemme hasselnødderne i et viktualierum til jul.
Det er også tid til at se efter modne bær. Og er det brombær, du er vild med, skal du slå til nu. De kan findes i september, og hvis du er heldig også i oktober.
- De er gode til marmelade eller brombærlikør, siger Jes Aagaard.
Pas dog på tornene, når du plukker.
Det vrimler også med rønnebær i de danske skove. Og de kan bruges til lidt af hvert.
- For mig smager de af gin og tonic. Jeg knuser dem gerne i sådan en, siger Thomas Laursen og tilføjer, at bærrene også er oplagte til gelé.
Rønnebærrene kan også gøre det ud for en slags kapers, hvis du salter dem. Så holder de rigtig længe og kan for eksempel bruges til grillet grisekød.
Derudover kan du gå på jagt efter tyttebær eller sortebær, som er lidt mere frugtige end rønnebærrene.
Dem foreslår Thomas Laursen at bruge i retter med svampe - som i øvrigt også kan plukkes på skovturen.
/ritzau fokus/