Andre tjenester
Vi har observeret, at du har installeret en adblocker. Vi kan derfor ikke vise dig vores annoncer. Det er vi rigtig kede af, da indtægterne fra annonceringen er med til at vi på daglig basis kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.
Vi håber derfor, at du i din adblocker, vil tillade visning af annoncer fra folketidende.dk. Selvom du tilføjer folketidende.dk, vil du stadig undgå reklamer fra andre sites.
Klik på dit adblock ikon i browseren. Tilføj domænet folketidende.dk under tilladte domæner. Næste gang du besøger os vil reklamerne kunne vises.
Tak for hjælpen og god læselyst!
Lolland-Falsters Folketidende
Danskerne har taget hjemmebagning og surdej til sig under den årelange nedlukning af samfundet. Fagfolk guider til, hvordan du løfter bagningen til nye højder.
Knap var danskerne sendt i lockdown sidste forår, før de sociale medier flød over med bageopskrifter og surdeje.
Knap et år efter er vi stadigvæk i lockdown, og foråret lader vente på sig.
Derfor kan du oplagt finpudse bageteknikken.
- Et springende punkt, hvor det ofte går galt for nybegynderne, er hævningen, siger Nikolaj Christoffersen, der er bager og konditorfaglærer på Hotel- og Restaurantskolen.
Hæveprocessen afhænger nemlig af flere ting - herunder luftfugtighed og temperatur.
Derfor bruger professionelle bagere et såkaldt raskeskab eller et hæveskab, forklarer Nikolaj Christoffersen.
Den teknik kan du kopiere derhjemme ved at lade dejen hæve i midten af en slukket ovn, hvor du sætter et par glas med kogende vand i bunden.
- Derved hæver du både temperaturen og luftfugtigheden en smule, så gærcellerne får optimale hævebetingelser - og overfladen forbliver fin og smidig uden revner, siger Nikolaj Christoffersen.
Overvej også, hvad du bruger af mel, tilføjer André Spange Nabulsi, der er kok og forfatter til "Eventyrlige Kager" og flere andre kogebøger.
Han slår til lyd for, at begyndere slipper bageglæden løs og bare bruger det, de alligevel har i køkkenskabet.
Men det kan give udfordringer, hvis du forsøger at starte en surdej, som er blevet voldsomt populært under corona.
- Med en surdej forsøger man at starte en vildgæring. Det kan være svært, hvis man bruger en kemisk forarbejdet mel, hvor kornet har været sprøjtet, så man netop har slået mange af mikroorganismerne i ihjel, siger han.
Prøv i stedet at bruge en økologisk, uforarbejdet, stenmalet mel.
Overvej også at udskifte den lyse hvedesurdej med en mørk rugsurdej, selv om de lyse surdeje er blevet enormt populære.
- De mørke rugsurdeje er på mange måder lettere at holde i live, lettere at holde i gang, og bagetiden er mere fleksibel, siger André Spange Nabulsi.
Samtidig er der få ting, som slår duften af nybagt rugbrød og smagen, når man sætter tænderne i første lune skive med smeltet smør.
- Det hjemmebagte rugbrød med surdej får en fantastiske dybde og mere kompleks smagsprofil end det, man køber i supermarkedet. Samtidig er det sundt og et stykke dansk kulturarv, siger André Spange Nabulsi.
Så tag ungerne med i køkkenet, og bag rugbrød.
Rugbrødet kan røres sammen om aftenen, sættes i ovnen om morgenen og være afkølet til frokosttid.
Hvis surdejen er mindre aktiv, lader man bare rugbrødet hæve lidt længere, siger André Spange Nabulsi.
- Det er supernemt. Fra jeg tager surdejen frem, går der måske ti minutter, til det er samlet og hældt i formen. Hvis man bager med børnene, tager det nok lidt længere, men det er stadig et nemt projekt, siger han.
/ritzau fokus/
KOMMENTARER