cookie-og-privatlivspolitik
Ifølge Forbrugerrådet Tænk er sæbedoseringen et hyppigt problem, da mange fylder for meget på. (Arkivfoto).
Ifølge Forbrugerrådet Tænk er sæbedoseringen et hyppigt problem, da mange fylder for meget på. (Arkivfoto).
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Livsstil

Tre tips og én myte: Sådan forlænger du vaskemaskinens levetid

Du risikerer en kortere levetid for din vaskemaskine, hvis du ikke passer på den. Men der er flere ting, du selv kan gøre.
25. november 2021 kl. 10:00 Af Ritzau

Besværlige kalkbelægninger eller en pumpe, der sætter ud.

Det er ærgerligt at stå med en vaskemaskine, som pludselig ikke virker eller vasker rent. Men der er flere ting, man selv kan gøre for at forlænge levetiden, og der er et oplagt sted at begynde.

- Sørg for at tømme lommerne og tjekke tøjet igennem, så der ikke ligger løse bøjler fra bh'er, nøgler eller penge, siger Gitte Sørensen, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk, som i mange år har testet vaskemaskinerne på markedet.

For hvis der er ting, der sætter sig fast, så kan det ødelægge pumpen.

Når først lommerne er tømt, og tøjet ligger klar i tromlen, handler det typisk om at vaske ved lave temperaturer, hvis man vil skåne miljøet. Men en gang imellem kan det godt svare sig at skrue helt op.

Annonce

- Ellers risikerer man, at bakterierne sætter sig. Der kan det afhjælpe problemet, hvis man kører en vask på 90 grader og måske endda med tom tromle, forklarer Gitte Sørensen.

Hvis du bor i et område, hvor der er meget kalk i vandet, er det ekstra vigtigt at vedligeholde maskinen.

- Så er det at kigge i manualen. Der findes forskellige afkalkningsmidler, man kan bruge, siger hun.

Allerede inden man tager maskinen i brug, kan det være en fordel at undersøge vandet i ens lokalområde, da hårdere vand kræver mere sæbe.

Det fortæller Birger T. Christiansen, der er teknisk konsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne, der er arbejdsgiver- og erhvervsorganisation for el, vvs og metal.

Annonce

Men det kan stadig være svært at se kalken, som typisk sætter sig på bagsiden af tromlen.

- Der kan et trick være at kigge i sæbeskuffen, hvor kalken er nemmere at se, siger han.

Det er også vigtigt at sikre sig mod, at maskinen lækker. Tidligere spændte man slangen til vandtilslutningen på bagsiden, så på ældre maskiner kan man tjekke, at den ikke står og drypper.

Et aquastop kan også hjælpe, og det har de fleste vaskemaskiner i dag. Det er samtidig lovpligtigt, hvis maskinen står i et rum uden gulvafløb.

Der er altså flere ting, man kan gøre for at passe på maskinen. Men de to eksperter vil samtidig rette en misforståelse. Din maskine tager nemlig ikke skade af, at du fylder den til randen, som mange ellers tror.

Annonce

- En maskine på syv kilo skal også kunne vaske syv kilo. Hvis du prøver at veje den fulde mængde tøj af og putte det i maskinen, så er der typisk helt fyldt op. Det er en myte, at der skal være plads til en hånd, siger Gitte Sørensen.

Mens Birger T. Christiansen er enig i, at det generelt er svært at overfylde en vaskemaskine, så kan der være undtagelser.

- Hvis du for eksempel skal vaske et tæppe, der kan suge meget, så kan du måske krydse grænsen, siger han og forklarer, at vaskemaskinen risikerer at flytte sig, hvis den er for tungt læsset.

Men som regel kan man altså godt fylde tromlen, og ifølge Forbrugerrådet Tænk er det faktisk de færreste, der fylder den mængde tøj i, som maskinen kan tage.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE