cookie-og-privatlivspolitik
Selv om mobilen er håndfri, er der ikke fripas til at bruge den til, hvad du vil. Ser du film eller serier, er du sandsynligvis så uopmærksom på din kørsel, at du overtræder færdselsloven. (Arkivfoto)
Selv om mobilen er håndfri, er der ikke fripas til at bruge den til, hvad du vil. Ser du film eller serier, er du sandsynligvis så uopmærksom på din kørsel, at du overtræder færdselsloven. (Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Livsstil

Tusindvis ser film bag rattet: Så galt kan det gå

Få sekunders uopmærksomhed er som at køre bil i blinde - og foruden at risikere at gøre skade på dig selv og andre står du også alene med regningen.
10. september 2019 kl. 14:00 Af Ritzau

Annonce

Det er næppe gået din næse forbi, at det fremover koster et klip i kørekortet, hvis du griber telefonen, mens du kører bil.

Men en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for If Skadeforsikring, viser, at telefoni ikke er det eneste, danskerne bruger tid på bag rattet.

Således har to procent af de adspurgte inden for det seneste år set film, mens de har kørt bil.

Ifølge Center for Transport Analytics under DTU har lidt flere end fire millioner danskere kørekort - og tager man udgangspunkt i dem, svarer det til, at over 80.000 mennesker det seneste år har set film, mens de sad bag rattet.

- Det er noget, vi ser en gang imellem, og det er langt ude, at man kan finde på det, siger Christian Berthelsen, som er politiassistent hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

- Man kan ikke køre bil og se film samtidig, og dem, der kan finde på det her, burde ikke have et kørekort. En bil er et potentielt våben, der kan slå andre ihjel, så det er meget alvorligt, tilføjer han.

Bliver du taget med en film kørende, risikerer du ikke bare et klip i kørekortet, men en betinget frakendelse - også selv om mobilen eller iPad'en, du benytter, er håndfri.

Det skyldes Færdselslovens paragraf 3, som omhandler hensynsfuld kørsel. Kører man uagtsomt, så der opstår fare eller forvoldes skade på andre, er det strafbart.

Undersøgelsen viser også, at flere spiller spil, taster ind på gps'en eller sms'er under kørslen. Men netop det med at se film vækker også særlig harme hos If Skadeforsikring, som har iværksat undersøgelsen.

- Det kræver vedvarende opmærksomhed at se en film eller et afsnit af en serie. Det er fuldstændig vanvittigt, siger kommunikationschef Birgitte Ringbæk.

Netop opmærksomheden er nøgleordet. For der skal faktisk ikke særlig meget uopmærksomhed til, før det svarer til at køre bil med bind for øjnene.

Ifølge beregninger fra Rådet for Sikker Trafik svarer fire sekunder med blikket fæstnet til skærmen på en landevej til, at du kører 89 meter i blinde.

Kører du 110 kilometer i timen, svarer det til 122 meter uden at ænse trafikken.

- Det er en skræmmende tendens, at mobilen fylder så meget, at man ikke kan finde ud af at prioritere vigtigheden af den situation, man er i, når man kører bil, siger Birgitte Ringbæk.

Samtidig påpeger hun, at man står rigtig dårligt i forhold til forsikring, hvis man laver skade på sin bil, mens man ser film bag rattet.

- Skader, der sker på bilen under grov uagtsomhed, er ikke dækket af kaskoforsikringen, siger kommunikationschefen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce