cookie-og-privatlivspolitik
Hvad du kan og må fange afhænger af sæson, fredningsperioder, og hvorvidt du fisker i salt- eller ferskvand. To eksperter guider her til, hvordan begynderfamilien let kommer i gang. (Arkivfoto)
Hvad du kan og må fange afhænger af sæson, fredningsperioder, og hvorvidt du fisker i salt- eller ferskvand. To eksperter guider her til, hvordan begynderfamilien let kommer i gang. (Arkivfoto)
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Livsstil

Ud med snøren: Kom godt fra land med lystfiskeri

Interessen for lystfiskeri er steget under coronakrisen, oplyser Miljøministeriet og Danmarks Sportsfiskerforbund. Læs her, hvordan du kommer godt i gang.
17. november 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Rekordmange danskere har tilbragt tid udendørs under coronakrisen.

Flere snører vandrestøvlerne, sover i sheltere eller kaster sig over lystfiskeri.

Og som en del af regeringens sommerpakke har man åbnet ti grejbanker, hvor nybegyndere kan låne fiskeudstyr. Et tilbud 2000 danskere siden sommer har taget imod, viser tal fra Miljø- og Fødevareministeriet.

- Der er virkelig kommet mange nye til under corona, og det er en skøn måde at få nogle fælles oplevelser, mens man stadig holder afstand, tilføjer Niels Lynggaard, der er fiskeinstruktør i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Et godt begynderråd er, at I går realistisk til værks, så I får nogle succesoplevelser.

Annonce

- Hvis man fisker med børn, så gå efter noget, hvor der er størst mulig chance for fangst. Skaller og aborre i sø eller å er nemt at gå til - og der er stor sandsynlighed for fisk på krogen, siger Niels Lynggaard.

Hornfisk er en anden god begynderfisk.

Bestanden er stor, og fisken er forholdsvis nem at fange ved kysten fra maj og frem. Og så er det en lækker spisefisk, hvis du styrer uden om de mange blå ben.

- Der er mange nye lystfiskere, som er født efter en hornfisketur. For det er en sjov fisk at fange, den rusker godt i agn og krog - og den fighter så man rigtigt kan mærke det, siger Niels Lynggaard.

Sørg også for at medbringe rigeligt varmt tøj, tilføjer Stephan Springborg, der er biolog, fritidsfisker og naturvejleder tilknyttet Naturstyrelsen.

Annonce

- Man kan dårligt have for meget tøj på, når man fisker. For man står stille, vinden og vandet køler, og man står ofte ved åbne strækninger, siger han.

Fiskeudstyret skal I til gengæld ikke købe jer fattige i som det første.

Lån noget grej fra omgangskredsen eller gennem grejbanken "Fiskeekspressen".

Eller begynd med en orm på en krog, som bliver holdt flydende af en prop eller et flåd.

- Det rigtige grej afhænger af, hvad du skal bruge det til, og om du fisker ved kyst, sø, bæk eller fra jolle. Så vent med at købe dig fattig i grej, til du ved, om fiskeri er noget for dig, råder Stephan Springborg.

Annonce

Helt lavpraktisk er der også nogle regler, du skal følge.

Fra 18 år er det lovpligtigt at have fisketegn. Fisketegnet giver lov til at fiske i saltvand under hensyntagen til lokale fredningsbælter.

Hvis du derimod vil fiske i ferskvand, kræver det både fisketegn og tilladelse fra områdets ejer, som enten kan være staten, en fiskeklub eller en privatperson.

www.udinaturen.dk kan du se det fulde overblik over, hvor der er frit fiskeri.

- I statsskovene er der som regel frit fiskeri. Og hvis ikke vil det fremgå af Naturstyrelsens hjemmeside og skilte på stedet, siger Stephan Springborg.

Annonce

Børn må gerne fiske i et vandhul uden fisketegn.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE