cookie-og-privatlivspolitik
Brændenælden kan bruges til mange flere retter end bare den klassiske suppe, fortæller eksperter. (Arkivfoto)
Brændenælden kan bruges til mange flere retter end bare den klassiske suppe, fortæller eksperter. (Arkivfoto)
Foto: Valdemar Jørgensen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Ukrudt på tallerkenen: Spis dine brændenælder

Brændenælden er en sund, bæredygtig fødevare, som kan plukkes over hele landet og bruges i et utal af retter.
06. juli 2019 kl. 08:00 Af Af Cecilie Lyngberg, Ritzau FOKUS

Annonce

Den breder sig, den brænder på ben og nysgerrige børnehænder, og den er svær at slippe af med, når den først har slået rødder i haven.

Brændenælden er udbredt over hele landet. Men i stedet for at begræde dens genstridige rødder og brændende blade, bør du i stedet tage den med hjem i køkkenet.

- Brændenælden er gratis, nærende og delikat, hvis man bruger den rigtigt, siger Thomas Laursen, der er professionel sanker, foredragsholder og forfatter til flere bøger om vild mad.

Brændenælden kan nemlig bruges til meget. Det klassiske er suppe eller te, men der er mange andre muligheder - for dens smag og tekstur afhænger meget af, hvordan du tilbereder den.

- Hvis du steger den tør, kan du trække nogle hø-agtige noter frem. Hvis du derimod giver den noget fedtstof, kan du stege den helt sprød, forklarer Thomas Laursen.

Du kan hakke bladene og bruge dem, som du ville bruge spinat - i en stuvning eller frikadeller.

Du kan også putte brændenælderne i fiskeretter, fond, brød eller boller. Eller ovenpå en pizza med revet kartoffel, som også går rigtig godt sammen med brændenælde, foreslår Thomas Laursen.

Du skal ikke bruge de store, seje blade i bunden, men derimod de friske skud. I det øjeblik, du har givet nælderne varme, holder de op med at brænde.

- Pluk dem med handsker på og dyp dem i noget kogende vand. Så kan du håndtere dem i din madlavning bagefter, siger han.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er brændenælder smækfulde af A-vitamin, C-vitamin, kalium, calcium og jern.

Derfor er de historisk både blevet brugt som lægeplante og til forårsretten "syvkål", som skulle råde bod på vinterens vitaminfattige kost.

Det forklarer Trine Sørensen, som er naturvejleder hos Skovlyst Naturskole og Naturstyrelsen i Sønderjylland.

Og der er god mulighed for at nyde godt af ukrudtets mange egenskaber. Brændenælden er i sæson allerede fra det tidlige forår og helt frem til efteråret.

- Mange haveejere er trætte af, at de bliver ved at komme, selv om man fjerner dem. Det er en hårdnakket plante, man kan møde over hele landet indtil så sent som november, siger hun.

Smag og sundhed er dog ikke det eneste argument for at spise noget, du har plukket i skoven eller ved sommerhuset.

Du slipper nemlig samtidig for, at den er sprøjtet eller fragtet langvejs fra.

- I en tid, hvor vi taler om bæredygtighed, er det da noget af det mest bæredygtige, man kan forestille sig, siger Thomas Laursen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce