Annonce
Bolig og livsstil

Ukrudt på tallerkenen: Spis dine brændenælder

Brændenælden kan bruges til mange flere retter end bare den klassiske suppe, fortæller eksperter. (Arkivfoto) Foto: Valdemar Jørgensen/Ritzau Scanpix

Brændenælden er en sund, bæredygtig fødevare, som kan plukkes over hele landet og bruges i et utal af retter.

Den breder sig, den brænder på ben og nysgerrige børnehænder, og den er svær at slippe af med, når den først har slået rødder i haven.

Brændenælden er udbredt over hele landet. Men i stedet for at begræde dens genstridige rødder og brændende blade, bør du i stedet tage den med hjem i køkkenet.

- Brændenælden er gratis, nærende og delikat, hvis man bruger den rigtigt, siger Thomas Laursen, der er professionel sanker, foredragsholder og forfatter til flere bøger om vild mad.

Brændenælden kan nemlig bruges til meget. Det klassiske er suppe eller te, men der er mange andre muligheder - for dens smag og tekstur afhænger meget af, hvordan du tilbereder den.

- Hvis du steger den tør, kan du trække nogle hø-agtige noter frem. Hvis du derimod giver den noget fedtstof, kan du stege den helt sprød, forklarer Thomas Laursen.

Du kan hakke bladene og bruge dem, som du ville bruge spinat - i en stuvning eller frikadeller.

Du kan også putte brændenælderne i fiskeretter, fond, brød eller boller. Eller ovenpå en pizza med revet kartoffel, som også går rigtig godt sammen med brændenælde, foreslår Thomas Laursen.

Du skal ikke bruge de store, seje blade i bunden, men derimod de friske skud. I det øjeblik, du har givet nælderne varme, holder de op med at brænde.

- Pluk dem med handsker på og dyp dem i noget kogende vand. Så kan du håndtere dem i din madlavning bagefter, siger han.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er brændenælder smækfulde af A-vitamin, C-vitamin, kalium, calcium og jern.

Derfor er de historisk både blevet brugt som lægeplante og til forårsretten "syvkål", som skulle råde bod på vinterens vitaminfattige kost.

Det forklarer Trine Sørensen, som er naturvejleder hos Skovlyst Naturskole og Naturstyrelsen i Sønderjylland.

Og der er god mulighed for at nyde godt af ukrudtets mange egenskaber. Brændenælden er i sæson allerede fra det tidlige forår og helt frem til efteråret.

- Mange haveejere er trætte af, at de bliver ved at komme, selv om man fjerner dem. Det er en hårdnakket plante, man kan møde over hele landet indtil så sent som november, siger hun.

Smag og sundhed er dog ikke det eneste argument for at spise noget, du har plukket i skoven eller ved sommerhuset.

Du slipper nemlig samtidig for, at den er sprøjtet eller fragtet langvejs fra.

- I en tid, hvor vi taler om bæredygtighed, er det da noget af det mest bæredygtige, man kan forestille sig, siger Thomas Laursen.

/ritzau fokus/

  • Spis dine brændenælder.
    Brændenælden kan bruges til mange flere retter end bare den klassiske suppe, fortæller eksperter. (Arkivfoto) Foto: Valdemar Jørgensen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Bil i brand på motorvejen

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t