Annonce
Bolig og livsstil

Umut tryller i køkkenet: Med disse tre sovser er du altid dækket ind

Kokken Umut Sakarya ved om nogen, hvordan den perfekte sovs skal sammensættes. Få hans bedste tips til tre lækre hverdagssovser.

Du har måske set billeder af ham i et badekar fyldt med sovs. Og det er nok meget sigende for kendiskokkens Umut Sakaryas kærlighed til sovser.

Men tag ikke fejl af den underholdende koks farverige facon, han har nemlig masser af kokkeerfaring og har stået i lære på nogle af de fineste restauranter herhjemme.

Her deler Umut Sakarya tre sovser, du skal have på repertoiret, så du altid kan hive en frem til aftenens middag.

1) Brun sovs.

Vi begynder med en rigtig klassiker, nemlig den brune sovs. Den er ikke til at komme udenom i Umuts køkken.

Den er særligt velegnet at kaste sig over, hvis du har noget saftigt kød at tage udgangspunkt i.

- Det er lidt sjovere, hvis man har en god stegesky eller en god fond. Derfor er det en rigtig god idé at lære at stege kødet ordentligt, så man har en god stegesky, som ikke er brændt fast. Hele stykker kød har mere saft og kraft, når man steger det, siger Umut.

Sigt fonden fra kødet over i en gryde, eller brug oksebouillon samt den stegesky, du har tilbage på panden fra en bøf.

Kog den op med fire deciliter piskefløde. Tilsæt tre-fire spiseskefulde maizena og kulør, og lad sovsen koge op, mens du rører.

Synes du, sovsen er for tynd, tilsætter du mere maizena.

Og smag så sovsen til med salt og friskkværnet peber.

- Smag til undervejs, og vær påpasselig med at salte. Hellere give det lidt undervejs. En sovs skal bygges op, forklarer Umut Sakarya.

2) Bearnaisesovs.

Den næste sovs, du skal have på repertoiret, er selvfølgelig en fuldfed bearnaise.

- Alle kan lave bearnaise. Det tager ikke mere end tre minutter, hvis man laver det med lidt snyd, siger Umut Sakarya.

Hak først et bundt estragon. Pisk så otte æggeblommer, en halv teskefuld salt, tre spiseskefulde bearnaiseessens og en knivspids cayennepeber luftigt i en kasserolle over svag varme.

Lun og klar 200 gram smør i en anden kasserolle, og hæld det iæggemassen lidt efter lidt, mens du pisker konstant, indtil konsistensen er tyk som mayonnaise.

Smag sovsen til med hakket estragon, salt og friskkværnet peber.

3) Gorgonzolasauce.

Den sidste sovs er måske ikke en vinder for alle - men for Umut Sakarya er den altså helt uundværlig.

Den er nem at lave, og så kan den serveres til det meste.

- Den kan serveres til alt fra fisk til kylling og oksekød. Man får det typisk, når man har en ribeye, entrecote eller mørbrad. Den har så meget dybde, siger Umut Sakarya.

Kog fløde op med lidt reduceret hvidvin og løg. Kom så gorgonzola i. Og så er det ellers bare at piske.

- Det er lidt mere tyndt, men det smager noget så fantastisk. En gorgonzolasovs er en umamibombe, fortæller han.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken