cookie-og-privatlivspolitik
Alle typer af ejendomme kan være pålagt servitutter - enfamiliehuse, rækkehuse, etageejendomme, kolonihavehuse, sommerhuse, jordstykker og så videre - og især hvis du planlægger at bygge på grunden, kan servitutterne være en hindring. (Arkivfoto)
Alle typer af ejendomme kan være pålagt servitutter - enfamiliehuse, rækkehuse, etageejendomme, kolonihavehuse, sommerhuse, jordstykker og så videre - og især hvis du planlægger at bygge på grunden, kan servitutterne være en hindring. (Arkivfoto)
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Livsstil

Undgå at blive overrasket af boligens servitutter

Husprojektet kan blive forvandlet til et mareridt, hvis ikke du har øjnene med dig, når du ser på nyt hjem.
13. september 2019 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Realkreditlån, købsaftale, dispositionsret, bankforbehold og tilsynsrapport.

Det er en omfattende og til tider uoverskuelig proces at købe en bolig - og med ovenstående har du kun lige kradset i overfladen af ting, du skal sætte dig ind i.

Men noget af det allervigtigste, som rigtig mange overser eller ikke undersøger grundigt nok, er servitutterne.

- De er især vigtige, hvis man planlægger at ændre på noget, siger Peter Boe Christensen, der er boligadvokat hos advokatfirmaet Thuesen Bødker & Jæger.

Servitutter er nemlig begrænsninger, der kan være pålagt din ejendom. Og de kan stikke en kæp i hjulet på dine planer om at bygge om, bygge til eller lægge nyt tag.

- Det er blevet in at brække ned og bygge nyt, og her skal man altså være virkelig opmærksom på rammerne, siger Peter Boe Christensen, der også er næstformand i Danske Boligadvokater.

En servitut kan for eksempel lægge begrænsninger på, hvor højt du må bygge og i hvilke materialer. Og det er der mange bolig- og sommerhusejere, der har slået sig på gennem tiderne.

- Så hvis man planlægger at bygge nyt, er det en rigtig god idé at få tilkendegivelser fra myndighederne om, hvad kan man få lov til, før man køber, siger advokaten.

For du kan måske få dispensation fra kommunen, hvis en servitut er utidssvarende. Det kan være, at den foreskriver, at kun 20 procent af grunden må bebygges, mens det seneste byggereglement siger 30 procent.

Vil du have servitutten helt ophævet, er det også en mulighed - men du skal være klar over, at der så venter et større arbejde.

- Det er ikke ligetil, da det i udgangspunktet kun er den person eller myndighed, der har påtaleretten til servitutten, som kan ophæve den, skriver Bolius - boligejernes videncenter.

Er servitutten åbenlyst urimelig, eller strider den mod loven, vil du til gengæld have en god chance for at få den ophævet, lyder det videre.

Det samme gælder, hvis den ikke er blevet håndhævet gennem en længere periode.

Foruden byggeregler skal du blandt andet være opmærksom på, om noget af ejendommen er udlagt som vej. For selv om ingen går eller kører rundt på din grund lige nu, betyder det, at nogen har ret til det.

Derudover kan der være særlige regler for husdyr, højde på hegn og hæk og krav til farven på huset, som du skal sætte dig ind i.

Du skal også være opmærksom på, at ejendomsmægleren sandsynligvis ikke fodrer dig med letforståelige dokumenter.

- Nogle gange skal man tilmed selv ud og lede lidt, og selv os, der er garvede i det, bliver sat på arbejde, siger Peter Boe Christensen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce