cookie-og-privatlivspolitik
Boligminister Kaare Dybvad Bek vil ændre dele af boligreguleringsloven. Han vil blandt andet indføre en "huslejebremse", så huslejen på lejeboliger fremover ikke må overstige det lejedes værdi væsentligt. (Arkivfoto)
Boligminister Kaare Dybvad Bek vil ændre dele af boligreguleringsloven. Han vil blandt andet indføre en "huslejebremse", så huslejen på lejeboliger fremover ikke må overstige det lejedes værdi væsentligt. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Livsstil

Undgå at blive snydt: Lejemålets stand afgør huslejen

Boligministeren barsler med et huslejeloft for lejeboliger. Men du kan også selv gøre noget for at undgå urimelige overpriser.
17. januar 2020 kl. 09:00 Af Ritzau

Der er rift om boligerne i de større byer, og både boligspekulanter og udenlandske kapitalfonde har for længst fået øje på markedet for lejeboliger.

Derfor barsler boligminister Kaare Dybvad med et nyt huslejeloft for at lægge en dæmper på prisernes himmelflugt.

- Det er en forbedring af forholdene, som de er lige nu. Men vi er tvivlende overfor, om det vil løse det underliggende problem: at lejepriserne er steget markant, siger Anders Serup Svendsen, der er chefjurist hos Lejernes Landsorganisation.

Lejeboliger er prismæssigt inddelt i tre hovedkategorier: Reguleret husleje, det lejedes værdi eller fri leje. De knytter sig allesammen til boligens stand.

- Så hvis lejeprisen virker meget høj, kan man som det første kigge på lejlighedens stand eller spørge udlejer til, hvad der forbedret i lejligheden, før man skriver under, siger boligadvokat Jan Schøtt-Petersen, der er formand for Danske Boligadvokater.

Annonce

Fri lejefastsættelse gælder nybyggeri, og her bestemmer udlejer som udgangspunkt selv, hvad lejen skal være.

Andre lejeboliger er underlagt enten reguleret leje eller husleje jævnfør det lejedes værdi. Og det er her, lejeren skal have øjnene med sig.

- Prismæssigt er det en fordel for lejer, hvis boligen er underlagt reguleret leje, fordi denne typisk er lavest, siger Jan Schøtt-Petersen.

Boligen skal være gennemgribende renoveret for knap 260.000 kroner, før den må lejes ud til det lejedes værdi.

Gennemgribende istandsættelse kan være et spritnyt køkken eller badeværelse. Men netop her har Danske Boligadvokater set flere sager, hvor udlejerne snyder på vægten.

Annonce

- Vi har set eksempler på fupmoderniseringer og sager, hvor folk lejer til overpris, fordi de ikke kender deres rettigheder, siger Jan Schøtt-Petersen.

Hvis lejen virker mistænkeligt høj, kan du indbringe sagen hos Huslejenævnet. Nævnet vil herefter sammenligne prisen med lignende lejemål og tage stilling til, om din husleje er fair.

- Selv om man har skrevet under på kontrakten og den høje husleje, kan man få prøvet sagen med tilbagevirkende kraft. Men typisk skal sagen indbringes senest et år efter indflytning, siger Anders Serup Svendsen.

Jævnfør lejeloven må udlejer nemlig ikke kyle dig ud, fordi du vil have prøvet eller nedbragt huslejen.

Du skal dog huske, at Huslejenævnet er en mulighed og ikke en garanti for, at du får nedslag i lejeprisen.

Annonce

Så uanset hvor desperat man er som boligsøgende, kan man ikke bare sige ja til en dyr toværelses, fordi man efterfølgende regner med at penge retur.

- Prisen bliver kun sat ned, hvis udlejer har sat den ulovligt højt. Og Huslejenævnet baserer nogle sager på skøn, som kan være svære at spå om, siger Anders Serup Svendsen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE