Annonce
Bolig og livsstil

Undgå at hunden får et chok når hjemmearbejdet er slut

Svenske undersøgelser viser, at hunde har fornemmelse for tid. Derfor er det ikke ligegyldigt, om du lader hunden være alene i to eller otte timer, oplyser Dyrenes Beskyttelse. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er nu, du skal træne eller genoptræne din hund i at være alene hjemme, så den ikke bliver ængstelig, når hjemmearbejdet er på retur.

I månedsvis har familien været stuvet sammen derhjemme, når både skole, arbejde og fritid har skullet foregå i stuen, kontoret eller på børneværelset.

Og mens det måske har været en prøvelse for de tobenede, har familiens firbenede medlemmer sandsynligvis nydt, at der var selskab dagen lang.

Hunde er nemlig flokdyr, der fra naturens side ikke er vant til at blive efterladt alene. Det betyder også, at det kan blive et chok, når tingene vender tilbage til det gamle udgangspunkt.

Det fortæller Irene Jarnved, som er TrygFonden Besøgshundes hundeadfærdskonsulent.

- Jeg oplever, at mange ikke tænker over at vedligeholde "alene hjemme"-træning. Det kan betyde, at når landet lukker op igen, har hunden fået et problem med at være alene hjemme, siger Irene Jarnved.

Har hunden tidligere været vant til at være alene, skal I sørge for at genopfriske det løbende.

- Uanset hvor bøvlet det er, så er man nødt til at planlægge at forlade sin hund nogle timer ad gangen. Kan den det i forvejen, kan det være vedligeholdelsestræning to-tre gange om ugen, hvor man går fra den nogle timer, siger Irene Jarnved.

Ifølge Jens Jokumsen, som er familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse, er det bare med at komme i gang med tilvænningen, hvis man ikke har gjort det endnu.

- Det kræver tålmodighed fra ejerens side. Det er forskelligt fra hund til hund, hvordan de oplever at være alene hjemme, så det skal gøres i små skridt tilpasset den enkelte.

- Gør det som en naturlig ting, når I går ud ad døren og kommer tilbage igen. Der skal ikke være en stor afskedsseance, siger Jens Jokumsen og tilføjer, at det godt kan sammenlignes med indkøringen i vuggestuen.

Hvis I er blandt de mange, der under corona har anskaffet en hvalp, som aldrig har prøvet andet, end at familien hører til derhjemme, skal der endnu mere arbejde til.

Irene Jarnved anbefaler, at I går fra den i korte sekvenser - og altid når den er træt i forvejen.

- Den skal være luftet, mæt, have fået noget god kontakt og befinde sig godt, siger hun.

Hun foreslår at starte med, at den ikke kommer med, når I går ud med skraldespanden. I kan også lukke en dør eller et babygitter, så I er i ét rum, og hunden er i et andet.

- Så er den alene, men kan høre, at I er der. I starten kan hvalpen bare være alene i to minutter, så den lige oplever adskillelsen. Og så kan i løbende udvide tiden, råder hun.

Det er vigtigt, at I trapper langsomt op, så hvalpen ikke når at forbinde alenetiden med noget ubehageligt og utrygt.

- Det er en stor tilvænning for en lille hvalp. Den har aldrig prøvet at være efterladt, og så river man det mentale tæppe væk.

- Nogle ejere kan komme til at gå for hurtigt frem i processen. Og så tror hvalpen ikke på, at der kommer nogen om lidt, siger Irene Jarnved.

Har hunden først udviklet problemer med at være alene hjemme - så den eksempelvis piber, skraber på døren eller ødelægger ting - anbefaler begge eksperter, at man kontakter en professionel adfærdsbehandler. Det kan nemlig være svært at komme til livs på egen hånd.

/ritzau fokus/

  • Snevejr
    Svenske undersøgelser viser, at hunde har fornemmelse for tid. Derfor er det ikke ligegyldigt, om du lader hunden være alene i to eller otte timer, oplyser Dyrenes Beskyttelse. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem