Annonce
Bolig og livsstil

Undgå at julemiddagen giver gæsterne racermave

Salmonella- og campylobacterbakterier i maden kan risikere at give gæsterne dårlig mave og diarré. Så hav fokus på den gode køkkenhygiejne, og få varmet råvarerne godt igennem inden servering. (Arkivfoto). Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Få styr på de grundlæggende ting, når julemiddagen skal tilberedes og serveres. Så undgår gæsterne at få en uheldig gave med hjem.

Gaven, du ikke vil have med hjem.

Det er altså ikke bare et par grimme sokker eller en badevægt, du virkelig ikke havde ønsket dig. Det er salmonella-, campylobacterbakterier og listeriainfektion.

Hvis ikke julemiddagen håndteres, tilberedes og serveres korrekt, kan du nemlig risikere, at det får ubehagelige følger.

Det fortæller Anders Miki Bojesen, som er professor på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab og formand for Rådet for Bedre Hygiejne.

- Det er tit processen, inden man får kødet i ovnen, der kan være et problem. Når du står med din ferske and eller andet ferskt kød, kan salmonella- og campylobacterbakterier være til stede i levende form, forklarer han.

- Der er ikke så meget fokus på salmonella herhjemme længere, fordi det er et mindre problem i danske fødevarer. Men mange spiser and til jul, og undersøgelser viser, at det særligt er udenlandske andeprodukter, der har salmonella med sig, siger han.

Campylobacter er nu den hyppigste årsag til fødevarebårne sygdomme herhjemme. Og de forløb, man får af salmonella og campylobacter, ligner hinanden.

- De giver typisk dårlig mave og diarré, og man kan få det rigtig, rigtig skidt og blive meget dehydreret af infektionen. Og det er faktisk en af de farligste ting ved det.

- Det gælder især for ældre og yngre personer, der ikke har så meget at stå imod med, forklarer Anders Miki Bojesen.

Derfor gælder det om at have en meget stringent køkkenhygiejne, hvor de redskaber, der bliver brugt til fersk kød, ikke bliver brugt til noget som helst andet, før de er vasket.

Det gælder både skærebrætter, knive - og dine fingre.

- Det er afgørende, at især råt kød og kødsaft holdes væk fra ferske ting som salater og andet, der skal spises råt, siger Anders Miki Bojesen.

Derudover skal du sørge for at få varmet dit kød ordentligt op, lyder rådet fra Thomas Rønsch Toftdahl, som er underviser på kokkelinjen på Hotel- og Restaurantskolen.

Selv om kødet skulle indeholde bakterierne, er det nemlig ikke farligt, hvis man forbereder og varmebehandler sine råvarer ordentligt.

- En tommelfingerregel er, at alting skal være 75 grader, siger han.

Det er generelt ikke et problem med anden, fordi den steger i timevis.

Hvis den ikke skal spises lige efter stegningen, skal du sørge for at køle den ordentligt ned, når den lige er dryppet af.

- Så overholder vi den gode køkkenhygiejne, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Derudover skal du have fokus på, hvor længe maden står ude. Det gælder særligt letfordærvelige fødevarer, som ikke må stå ude i timevis, fastslår Anders Miki Bojesen.

- Har man en julebuffet med kød- og fiskeprodukter, der er røgede og ferske, så er der en risiko for, at der er listeriabakterier, siger Anders Miki Bojesen og fortsætter:

- Selv om man har haft en røget ørred i køleskabet, kan den godt indeholde listeria. Og bakterievæksten vil gå endnu hurtigere, når den står på bordet ved stuetemperatur.

Listeria er primært farligt for folk i udsatte grupper. Det gælder yngre, gamle, gravide og folk med nedsat immunforsvar.

- De fleste vil kunne tåle at blive eksponeret for de mængder, vi normalt ser af listeria.

- Men hvis man er lidt skrøbelig, er der en risiko. Får man først infektionen, er det rigtig skidt, og så er der en relativt høj dødelighed, fortæller Anders Miki Bojesen.

/ritzau fokus/

  • Juleaften
    Salmonella- og campylobacterbakterier i maden kan risikere at give gæsterne dårlig mave og diarré. Så hav fokus på den gode køkkenhygiejne, og få varmet råvarerne godt igennem inden servering. (Arkivfoto). Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan