cookie-og-privatlivspolitik
Prøv altid at sætte dig i naboernes sted, råder en konfliktmægler. Det er ikke sikkert, at naboerne aner, at de gør noget, der kan føles generende.
Prøv altid at sætte dig i naboernes sted, råder en konfliktmægler. Det er ikke sikkert, at naboerne aner, at de gør noget, der kan føles generende.
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Undgå at småting bliver til nabokonflikter

Bliv på din egen side af hækken, når du taler med naboen om noget, der kan føles generende.
06. maj 2019 kl. 13:00 Af Af Anna Raabæk/ritzau fokus/

Annonce

Når du kommer hjem fra en lang dag og har helt flade batterier, skal hjemmet gerne fungere som en oplader.

Men hvis freden igen og igen bliver forstyrret af naboens larmende unger eller en øredøvende græsslåmaskine, kan det næsten føles som en bevidst provokation.

Og så er fundamentet lagt for et betændt forhold til naboen.

Her er tre råd til at undgå eller nedtrappe konflikter med dem, du bor dør om dør med.

1) Hvor vigtigt er det

Landinspektør Kristian Baatrup fra Landinspektørkontoret råder til, at du trækker vejret dybt en ekstra gang og gør op med dig selv, hvor vigtigt det, du er utilfreds med, er for dig.

- Overvej, om det virkelig er vigtigere end et fredeligt forhold til naboen, lyder rådet fra Kristian Baatrup.

2) Tag fat tidligt og i de rette rammer

Først var det bare småirriterende, at naboen smækkede en knirkende trampolin op lige op ad jeres grund.

Men nu, hvor der i tide og utide titter små hoveder op, som konsekvent råber "hej" og stirrer ind i haven, er det blevet fuldstændig ulideligt.

Hvis irritationsmomentet er så stort, at du føler, det er nødvendigt at påtale det, så tag fat i naboen, inden det bygger sig unødigt op, lyder det fra mægler Jesper Bastholm Munk fra Center for Konfliktløsning.

- Men prøv så vidt muligt at lade være med at gå ind i indholdet, før der er en god ramme, råder han.

Det er for eksempel en god idé at spørge, når du støder mere eller mindre tilfældigt ind i naboen, om du lige må stikke hovedet ind på et tidspunkt, hvor de har tid, siger Jesper Bastholm Munk.

3) Bliv på egen side af hækken

Inden du tager samtalen, er det vigtigt, at du har forberedt og tænkt igennem, hvad du vil sige.

Du må ikke være utydelig, bebrejdende eller alt for meget ovre hos naboen, siger Jesper Bastholm Munk.

- Hvis jeg går ind og beskylder naboen for at have larmende og uopdragne børn, så siger jeg ikke noget om, hvad der er vigtigt for mig, forklarer Jesper Bastholm Munk.

I stedet skal du tage udgangspunkt i dig selv og din egen situation, og hvorfor du eksempelvis har brug for at kunne finde ro i din have.

Det er vigtigt, at du ikke tolker på den andens holdninger eller lægger motiver ind, men bliver på din egen side af hækken, råder Jesper Bastholm Munk.

Begynd med en åben dialog, hvor I kan være nysgerrige på begge sider af sagen. Naboen har muligvis ikke tænkt over, at det, der sker i haven, kan være generende.

Senere i forløbet kan I arbejde på en fælles løsning.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce